Wist je dat? Over groom Alan Davies • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wist je dat? Over groom Alan Davies

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Alan Davies is al jarenlang de hoofdgroom van Carl Hester en Charlotte Dujardin en vergezelde onder andere Valegro (v. Negro) over de hele wereld. Aan Horse & Hound vertelde Davies over zijn lievelingspaard, over hoe hij bij Hester terecht kwam en over het huwelijk van Kate Middleton, die hij nog les heeft gegeven.

Jacht

De paardensportcarrière van Davies begon in de jacht. Davies wilde eigenlijk vooral met de zorg voor de paarden bezig zijn en had het op school wel gezien. Omdat hij met een paar hele serieuze meisjes heeft gewerkt in die tijd heeft hij heel veel kunnen leren over het belang van de goede verzorging van de paarden na het werk.

Geen paardenfamilie

Davies komt niet uit een paardenfamilie en begon pas met rijden toen hij een jaar of tien was. Voor die tijd had hij wel al een heleboel andere soorten huisdieren gehad. Voor zijn konijnen maakte hij hun hokken op alsof hij een stal klaarmaakte voor een paard.

VS

Toen Davies de jachtwereld vaarwel zei werkte hij een aantal jaren in de Verenigde Staten als groom voor springruiters en eventers, voordat hij de overstap maakte naar de showwereld, waar hij werkte voor Tania Alexander en reed op de Horse of the Year Show en Royal International.

Overstap dressuur

Davies kende Carl Hester al sinds WEG in Stockholm in 1990 en vroeg de trainer om hem te helpen zijn showpaarden dressuurmatig te trainen in de winter. Daarna is Davies voor Hester begonnen te werken.

Bruiloft Kate Middleton

“Toen ik net voor Carl werkte kreeg ik een uitnodiging van Kate Middleton voor haar huwelijk””, vertelt Davies. “Toen zij jong was heb ik haar op een van mijn ex-showpaarden rijles gegeven. Zij kwam toen altijd ’s avonds rijden en ze kon het heel goed. We hebben veel plezier gehad altijd.”

Vliegtrip

Om daadwerkelijk bij de bruiloft te kunnen zijn moest Davies even heen en weer vliegen van Saumur terug naar Groot-Brittannië. “Het was geweldig, ik zat tijdens de ceremonie achter Boris Johnson, maar ik zat wel voor de Beckhams”, blikt de groom terug.

Bubbles, Cassie en Serenade

Davies vindt het heel erg leuk om zijn drie shetlanders Bubbles, Cassie en Serenade te showen in zijn vrije tijd. “Ik heb geen tijd voor een rijpaard van mezelf omdat ik zo veel weg ben, maar de Shetlanders komen op me af gegaloppeerd als ze me ’s avonds zien. Mensen denken wel eens dat ik een beetje gek ben, maar ik ben helemaal stapel op ze.”

Blueberry en Uti

“Blueberry (Valegro) en ik hebben echt een hele bijzondere band, maar Uti (Uthopia) heeft altijd een hele speciale plek in mijn hart. Hij is zo’n gentleman met zo’n fijn karakter en we hebben zo veel meegemaakt. Hij is een absoluut droompaard.”

Kapper

“Mensen zeggen dat ik als ik geen groom zou zijn geworden, absoluut een kapper zou zijn geweest, omdat ik best goed ben met manen en staart”, lacht Davies trots. “Mijn vlechten lukken altijd goed, maar dat moet ook, want ik heb er al een aantal keer mee op de cover gestaan ook.”

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook