Werken aan het ideale plaatje • Dressuur Magazine
Algemeen
Charlotte Dujardin en Valegro verpletterden de concurrentie.

Zo ongeveer alle ruiters, die dressuur willen gaan rijden hebben wel een ideaalbeeld in hun hoofd over wat ze willen bereiken. Je wilt stil en elegant op je paard zitten en hem met minimale aanwijzingen door de baan kunnen laten dansen, zodat je samen soepel en gracieus de ene na de andere moeilijke oefening door kunt rijden.

Maar dan..

Maar dan stap je op en voel je je in het begin net echt die zak aardappelen, die alle kanten opschudt. Bovendien kun je nauwelijks je ledematen stil houden en laat staan er aanwijzingen mee geven zodra je paard in een lekker tempo draf gaat. Gelukkig kom je door die fase heen als je doorzet en zorgt dat je een goede instructeur hebt en kun je leren om stil te zitten en je paard te volgen in zijn beweging.

Voelen

Wat erg goed helpt bij het leren zitten en rijden is om te leren voelen. Natuurlijk is het belangrijk om te snappen wat je moet leren en om voor je te zien hoe je het beeld graag zou willen hebben, maar om echt goed te kunnen rijden moet je kunnen voelen wat er gebeurt. Voelen in welk ritme je paard beweegt, wanneer hij buigt en nageeft of juist niet wil buigen en voelen hoe zijn energie vanuit zijn achterhand naar voren gaat, waarbij hij naar je hand toe loopt.

Timing

Als je kunt voelen hoe je paard loopt en wat hij doet, dan kun je leren om op de juiste momenten de hulpen te geven. Timing is namelijk alles als het gaat om met kleine hulpen kunnen rijden en een eenheid vormen met je paard. Het elegante en harmonieuze in je ideaalbeeld kun je ook alleen maar bereiken als je zo dicht bij je paard kunt zitten dat je voelt wat hij doet en daar als het nodig is direct op reageert. Dan heb je de dingen alweer aangepast voordat ze echt zichtbaar zijn. En voor het oog ziet het er dan uit alsof je paard alles voor je doet zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen als ruiter.

Nu snap ik het

Het mooie met het rijden met je paard is ook vaak dat je een hele tijd bezig bent en dan ineens een paar keer het juiste gevoel weet te krijgen. Je instructeur roept precies op het moment dat je zelf denkt ‘wauw zou dit het zijn?’ dat het er fantastisch uitziet, maar dan is het na een paar passen ook weer weg. Fanatiek ga je weer opnieuw op zoek naar dat fijne gevoel en hoe meer je oefent hoe vaker het lukt. Kijk je dan na een maand of drie terug op zo’n leerperiode, dan kan het zo maar zijn dat je tot de conclusie komt dat je het eigenlijk ‘nu’ pas echt snapt.

Mini-overwinninkjes

Al die mini-overwinninkjes zijn echt beloningen voor je harde werk en maken het ook zo leuk om door te blijven gaan. Het perfecte plaatje in je hoofd blijft misschien onbereikbaar, maar als je er een gewoonte van maakt om regelmatig een video te laten maken van je training, dan zul je zien dat elk puzzelstukje dat je op zijn plaats kunt leggen en ieder dingetje dat lukt bijdraagt aan het bereiken van een nog mooier beeld van jou en je paard dan de keer ervoor.

Bron: Horsejunkies

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.