Werk ook aan je zelfvertrouwen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto; Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als ruiter ben je lichamelijk vaak wel in een goede conditie. Je sleept met emmers water, bent gewend om je handen uit de mouwen te steken op stal en draait je hand er niet voor om om een volle kruiwagen naar de mesthoop te rijden of een paar stallen op te strooien.

Bovendien ben je lichamelijk in staat om op je bewegende paard in balans te blijven en daarbij ook nog eens de juiste hulpen te geven om hem dat te laten doen wat je wilt. Waar het nog wel eens aan wil schorten is je mentale conditie.

Belangrijk

En omdat hoe je je mentaal voelt een grote invloed heeft op hoe je kunt rijden en het succes dat je boekt met je paard, is het zinvol om ook die ‘spier’ te trainen. Horsejunkies verzamelde een paar tips.

Onzekerheid

Als je mentaal (nog) niet zo sterk bent dan merk je dat vaak aan je onzekerheid als je bijvoorbeeld wedstrijden rijdt, maar het kan ook tot uiting komen in een clinic of wanneer je te maken krijgt met een rijkunstig plateau waar je op vast lijkt te lopen.

Zelfvertrouwen

Wanneer je zelfvertrouwen groeit omdat je merkt dat je het niveau waarop je met je paard zit goed aankunt en je merkt ook dat je paard vooruit gaat door de training, dan is dat goed om je mentaal sterker te laten voelen.

Perfectionisme

Streven naar iets zo goed mogelijk kunnen doen is goed met rijden, maar streven naar perfectie is iets dat niet haalbaar is. Geen enkele ruiter krijgt het voor elkaar om altijd helemaal perfect te rijden. As je je blind staart op het perfect kunnen rijden dan voelt het, op enkele momenten na, steeds alsof je tekort schiet. Dat is slecht voor je zelfvertrouwen.

Vooruitgang

Wanneer je daarentegen streeft naar vooruitgang en je maakt dit controleerbaar voor jezelf door doelen te stellen en tussentijds te evalueren hoe ver je bent, dan is dat iets waarmee je je zelfvertrouwen juist weer kunt laten groeien.

Leren van fouten

Ook de manier waarop je kijkt naar dingen, die fout gaan heeft veel te maken met het bouwen aan zelfvertrouwen. Wanneer je een fout ziet als een gelegenheid om iets te leren en je er ook nog een gewoonte van maakt om iedere keer dat je hebt gereden minstens één ding te benoemen wat goed ging, dan verander je stapsgewijs je benadering. Daarmee leer je voorzichtig aan om te kijken naar de dingen die goed gaan en focus je je steeds minder op de dingen die fout gaan.

Video

Laat regelmatig een stukje filmen als je aan het rijden bent en leg dan de filmpjes na een paar maanden eens naast elkaar. Vaak zul je versteld staan van hoe veel je gegroeid bent als ruiter en combinatie. En dat is dan weer echt een booster voor je zelfvertrouwen.

Bron: Horsejunkies

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.