Werk aan je zelfvertrouwen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bijna iedere ruiter heeft  in zijn carrière wel eens te maken met een zekere vorm van angst. Dat kan een keer zijn omdat je bijvoorbeeld (bijna) bent gevallen, maar het kan ook een minder duidelijke reden hebben. Zolang dat bij een moment blijft en het ook zo weer vergeten is, is het niet zo erg, maar bederft het je plezier in het rijden, dan kun je er gelukkig vaak wel wat aan doen.

Zelfvertrouwen

Een van de effecten van angst is dat het nadelig is voor je zelfvertrouwen. Het allerbelangrijkst bij angst is dan ook zorgen dat je je zelfvertrouwen een boost geeft. Wanneer je je daarop focust, dan heb je je ‘geheime’ wapen om de angst te overwinnen.

Biologie helpt niet

Biologisch gezien is angst een manier om te overleven. Mensen zijn gemaakt om te overleven en zichzelf te beschermen. Wanneer er een dreiging is dan gaat er een innerlijk alarmbelletje af en dan bekruipt je een onprettig gevoel. Toen we als mens nog ‘aten of werden gegeten’ was dat belletje van levensbelang, maar ons brein maakt geen verschil tussen bijna opgegeten worden door een leeuw en bang zijn dat je bijvoorbeeld afgaat in de ring. En daarmee is dat belletje soms wel een probleem voor ruiters.

Drie tips

Wat je kunt doen is erkennen waar je bang voor bent en kijken hoe je daarmee om kunt gaan.

  1. Beschrijf voor jezelf waar je bang voor bent. Als je begrijpt waar de angst vandaan komt en wat de reden is, dan kun je de dingen in perspectief zien. Dan is het makkelijker om een manier te bedenken om de angst aan te pakken. Ben je bijvoorbeeld bang om te vallen omdat je paard altijd fris is, neem hem dan eerst aan de longe voordat je opstapt.
  2. Focus op positieve emoties. Je kunt maar een emotie tegelijk voelen, dus focus op een positieve emotie. Wees bijvoorbeeld dankbaar dat je de mogelijkheid hebt om dit paard te rijden of denk aan een hele goede rit, die je een heel goed gevoel gaf.
  3. Blijf in het moment. De toekomst is nog ver weg, je kunt doelen stellen voor de toekomst en verwachtingen hebben, maar je bereikt dat niet als je niet in het moment blijft en actie onderneemt. Nu is het moment waarop je actie moet ondernemen en over wat er morgen of later gebeurt hoef je je geen zorgen te maken als je aan het rijden bent. Gebruik goede ervaringen uit het verleden om het nu opnieuw goed te doen, maar blijf niet hangen in het verleden als je aan het rijden bent. Wat er gisteren of vorige week niet goed ging moet je nu niet mee bezig zijn. Behalve als je het geleerde in de praktijk wilt brengen, maar dan is het nog steeds belangrijk dat je in het hier en nu dat geleerde toepast.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.