Werk aan je leiderschap om een zelfverzekerde ruiter te zijn • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Paardensport is voor de meeste ruiters heel bijzonder juist omdat je een unieke samenwerking hebt met je paard. Het streven naar het ‘samen één worden’ en het gevoel dat je hebt wanneer dat lukt, is zo speciaal, dat je het er voor over hebt om heel veel uur in het zadel te zitten om het af en toe even helemaal voor elkaar te hebben.

Zelfvertrouwen

Een van de dingen, die je als ruiter in de weg kan zitten om te kunnen genieten van deze samenwerking is een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat zorgt er bij sommige ruiters zelfs voor dat ze helemaal geen plezier meer kunnen hebben met hun paard. Eventingamazone Sharon White heeft voor ruiters met te weinig zelfvertrouwen een paar ‘simpele’ tips.

Wees een leider

Hoe fantastisch het ook is om een team te zijn met je paard, het werkt alleen als je jezelf als leider aanstelt in het team. Jij weet wat het plan is, wat je gaat doen en waar. Jij weet welke oefening er gedaan moet worden, dus jij moet de leiding nemen. Dat betekent ook dat je moet uitvinden wat je paard nodig heeft. Een timide paard moet anders benaderd worden en bijvoorbeeld meer gemotiveerd worden dan een van nature wat brutaler paard. Het geheim van goede communicatie met je paard zit hem er dan ook in dat je de leiding neemt, doet wat hij nodig heeft, hem leert wat hij moet doen en alles weer herhaalt.

Begin bij het begin

Ruiters, die te weinig zelfvertrouwen hebben focussen vaak op hun problemen in het zadel, maar je zou eigenlijk eerst moeten kijken naar een stukje basisvaardigheid. Stel dat je paard niet stilstaat als je opstapt. Dat kan beangstigend zijn en zelfs gevaarlijk, maar het is in ieder geval vervelend. Toch besteedt niet iedereen hier aandacht aan. Bij de meeste topruiters in de wereld staan de paarden gewoon stil als ze opstappen. Waarom, omdat zij aandacht hebben voor elk detail. Hun paard loopt netjes mee, omdat ze daar aandacht aan besteden, hij staat netjes stil om dezelfde reden. Goed kunnen rijden is een ding, maar goed horsemanship is ook belangrijk.

Verleiding

Ook bij topruiters sluipt het er wel eens in dat hun paard vast een pasje doet als ze nog aan het opstappen zijn, maar wanneer die dan merkt dat de wissel ook een pasje later wordt gesprongen dan gevraagd, zal hij ook weer alert worden op het opstappen. Het gaat erom dat een paard weet wat je van hem wilt en dat hij het doet wanneer je het hem vraagt.

Stilstaan

Je kunt een paard alles leren, dus ook dat hij stil moet staan als je opstapt. Neem jezelf dus voor om je paard stil te laten staan als je opstapt en besteed daar net zoveel tijd aan als nodig is. Vraag desnoods je instructeur om hulp als het je niet alleen lukt, maar zie het echt als een eerste stap naar meer leiderschap en daarmee naar meer zelfvertrouwen.

Plan

De tweede tip is om een plan te hebben voordat je je voet  in de beugel zet. Wanneer je weet wat je wilt gaan trainen, dan kun je je daar op concentreren en heb je minder tijd om te denken aan de dingen waar je onzeker over bent. Het helpt je ook om vanaf de eerste pas die je paard doet de leiding te nemen.

Simpel

Dat plan hebben kan heel simpel zijn. Je kunt beginnen met ik wil wegstappen in een voorwaarts tempo stap, waarbij je het ritme van de stap goed wil voelen. Denk echt in ‘één, twee, drie, vier’ en tel desnoods hardop mee. Het begint allemaal met ritme, dus dat geldt ook in de stap.

Te heet

Is je paard te heet om ‘simpel’ weg te stappen en weet je zeker dat hij wegdraaft, neem dan daar ook de leiding en laat hem wegdraven in jouw tempo en ritme. Het gaat er vooral om dat je zorgt dat je je paard wat te doen geeft, voordat hij zorgt dat jij wat te doen hebt. Laat hem draven op de volte, maak slangenvoltes, rijd achten, laat hem een beetje voor je binnenbeen opzij gaan naar je buitenteugel. Zo maak je hem soepel en gehoorzaam en het allerbelangrijkst, je neemt de leiding.

Lees hier morgen nog meer oefeningen van Sharon White

Bron: Practical Horseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.