Werk aan je leiderschap deel II • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Wanneer je als ruiter soms wat onzeker bent in het rijden, dan helpt het vaak al als je de leiding neemt over je paard om meer zelfvertrouwen te krijgen. De leider zijn in het team dat je met je paard vormt begint bij het begin en daarvoor kon je in het stukje van gisteren al lezen hoe dat bijvoorbeeld al met opstappen werkt.

Figuren

Wanneer je paard heet is is het fijn om figuren te rijden om voor jezelf een duidelijk doel te hebben, waar je je op kunt concentreren, maar dat geldt ook als je paard bijvoorbeeld kijkerig is. Je neemt de leiding als je je paard bijvoorbeeld een volte op rijdt, waarbij je hem om je binnenbeen laat buigen en hem probeert nageeflijk te rijden en naar je buitenteugel toe te drijven. Zo kun je ook de leiding nemen door hem achten te laten lopen, slangevoltes, voltes tien meter en ga zo verder. Het gaat erom dat jij bepaalt waar je heen wilt, in stap, draf of galop en dat je je paard dat laat doen.

Eisen

Vind je het in het begin eng, stel dan niet te hoge eisen. Je zult merken dat als je jezelf een ‘simpel’ doel stelt dat je zelfvertrouwen steeds meer groeit, elke keer dat het lukt. Wees ook tevreden als je je doel voor de dag hebt behaald en stap dan af. Als je paard dan nog niet voldoende beweging heeft gehad, neem je hem nog even aan de longe of zet je hem nog even extra in de  paddock of molen.

Variatie

Overal kun je horen en lezen dat variatie goed is voor de training van je paard, maar als je zelf de bibbers krijgt van het idee van bakjes, dan is het een grote stap om dat toch te doen. Eventingamazone Sharon White heeft daar ook een tip voor. Leg een balk neer en ga daar in stap en eventueel later in draf overheen. Vaak wordt het ineens een stuk minder eng als het maar om één balk gaat, maar als je merkt dat je het spannend vindt ga er dan overheen en laat je paard daarna een moment halthouden en stap of draaf daarna weer verder. Wanneer dat goed gaat kun je dat ook in galop doen. Hier neem je opnieuw de leiding door je paard erover heen te laten gaan en vervolgens een moment halt te houden. Wanneer het enge gevoel bij het balkje verdwijnt, kun je er eentje aan toevoegen en dat langzaam aan uitbreiden.

Haastige spoed

Een gouden regel, die je bij je paard in ere moet houden kreeg White van de Canadese springruiter Ian Millar: ‘Zorg dat je nooit haast hebt als je met je paard bezig bent.’

Je paard leert alles veel makkelijker als jij je niet gehaast voelt of onder tijdsdruk staat. En dat moet je voordat je zijn halster aan doet al voor jezelf weten. “Het is geen punt als je weet dat je maar een kwartier hebt, als je dan maar iets plant dat mogelijk is. Je kunt je paard geen uitgebreide workout geven in een kwartier, maar je kunt wel een beetje grondwerk doen of bijvoorbeeld een kwartier alleen maar stappen. Het gaat erom dat je een realistisch plan hebt en dat uitvoert.”

 

Bron: Practical Horseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.