Werk aan de juiste mindset • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Werk aan de juiste mindset

Foto: Arnd Bronkhorst

Om succes te hebben met je paard, of dat nu in de wedstrijdring is of in de training, is het natuurlijk belangrijk dat je hem correct traint en hem ook gemotiveerd houdt in het werk. Daarnaast is het belangrijk dat je niet alleen aan zijn fysieke conditie werkt, maar ook aan die van jezelf, maar het is ook belangrijk dat je de juiste mindset hebt als je met je paard aan het werk bent.

Knop om

Voor veel ruiters is het best een uitdaging om de tijd zo te verdelen dat ze hun dagelijkse verplichtingen na kunnen komen en daarnaast genoeg tijd hebben voor hun paard. Toch zul je om echt goed te kunnen trainen een knop om moeten zetten waarbij je alle dagelijkse zorgen en plichten echt even naast je neer kunt leggen en je volledig kunt richten op je paard. Wanneer je er namelijk met je hoofd maar half bij bent, kun je ook geen topresultaat verwachten van je paard.

Tips

Als je merkt dat je wel eens moeite hebt met het omzetten van die knop en om je volledig te focussen op je paard, dan zijn de tips van Your Horse misschien wel handig.

Visie

Stel jezelf heel levendig voor hoe je nu zou willen dat je leven als ruiter eruit ziet. Doe dat zo overtuigend dat je er iedere dag naar verlangt om er een stukje aan te werken. Kijk dan vervolgens terug op het afgelopen jaar en zet op een rijtje wat je in de weg heeft gestaan om dat te kunnen doen en blik vervolgens vooruit naar het komende jaar en bedenk wat je aan het eind van het jaar zou willen kunnen. Denk aan hoe het eruit zou zien en aan hoe het zou voelen als je dat doel zou halen met je paard. Dat is het doel waar je regelmatig even naar uitkijkt zodat je het niet uit het oog verliest.

Waarom

Bedenk ook waarom je graag rijdt en waarom je er ooit mee bent begonnen. Wanneer het dan een keertje tegenzit, denk dan terug aan het antwoord dat je jezelf geeft op deze vraag. Iedereen heeft wel eens een moeilijkere periode, maar als je goed weet waarom je rijdt en waarom je het zo leuk vindt om met je paard bezig te zijn, dan is het makkelijker om vol te houden als het even tegenzit.

Grenzen

Stel vervolgens voor jezelf een paar grenzen. Reserveer een minimale hoeveelheid tijd, die je nodig hebt om je paard goed te kunnen werken en verzorgen en zorg dat je die tijd ook echt vrij houdt van andere verplichtingen. Hoe beter je je dagplanning voor ‘niet-stal-tijd’ maakt, hoe meer kans je hebt dat je ook de stal-tijd echt aan kunt houden. Maak ook voor jezelf een lijstje met prioriteiten, waar je paard op een van de bovenste plekken in het lijstje komt te staan.

Dankbaar

Maak ook een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent. Als ruiter ben je soms geneigd om jezelf te vergelijken met andere ruiters, maar dat is niet altijd een goede manier om gemotiveerd te blijven. Wanneer je even wat tegenslag hebt of ergens een beetje meer moeite mee hebt, bedenk dan de dingen die juist wel goed gaan en dingen, die je juist in de afgelopen tijd hebt verbeterd. Wanneer je ziet waar je vandaan komt en wat je al bereikt hebt, dan is dat goed voor je zelfvertrouwen en je kijkt op die manier op een positieve manier naar jezelf en je paard.

Samen

Wees echt samen met je paard in de tijd dat je bij hem bent en leer in het moment te blijven. Wanneer je in het moment bent, dan voel je wat er gebeurt en kun je daar op reageren. Op die manier raak je steeds beter op elkaar afgestemd en begrijp je elkaar vaak ook steeds beter. Dat is goed voor de band die je met je paard hebt en dat komt dan de training weer ten goede.

Visualiseer

De laatste tip is om vooral ook te visualiseren wat je wilt bereiken met je paard. Dat is een krachtige manier om voor je te zien wat je wilt, gemotiveerd te blijven en actie te ondernemen. Bedenk het, geloof in jezelf en je paard en dan is de kans groot dat je het gaat bereiken.

Bron: Yourhorse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook