De weg naar succes is geplaveid met doelen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De weg naar succes is geplaveid met doelen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voor een aantal ruiters is het de gewoonste zaak van de wereld om een lijstje met doelen te hebben voor de training van hun paard en voor anderen is zo’n lijstje niet zo belangrijk. Wanneer je iets wilt bereiken met je paard dan zou je volgens de mening van de meeste sportpsychologen wel zo’n lijstje moeten hebben, zegt Chloe Hatch op Horsejunkies United.

Makkelijk, maar niet té

Een lijstje met doelen maken klinkt simpel, maar alleen een lijstje maken met wedstrijden waar je heb ingeschreven en daarbij schrijven welke klasse je dan zou willen rijden is een beetje te makkelijk gedacht. Om van de voordelen van doelen stellen te kunnen profiteren, moet je het volgens Hatch wel een beetje strategisch aanpakken.

Begin klein en maak een plan

Als je doelen wilt stellen, stel dan een groter doel voor een langer tijdsbestek en gebruik de tijd ervoor om je doel in kleine stapjes op te delen. Wanneer je aan het eind van de zomer een klasse hoger wilt rijden, gebruik dan de weken ervoor om te werken aan meer verzameling, betere overgangen, kleinere hulpen en ga zo maar verder. Schrijf op waar je aan wilt werken en controleer jezelf of je je aan je plannen houdt.

Wees je eigen mental coach

De meeste ruiters hebben hun trainer om op terug te vallen als ze zich willen laten motiveren, maar op het moment dat hij er niet is moet je ook leren jezelf op te peppen. Wees positief en geniet van elk klein stapje dat je hebt gedaan met je paard in de richting waarin je wilt. Je zult veel opgeruimder zijn in je hoofd wanneer je alles met een positieve blik benadert en trots bent op wat je al bereikt hebt.

Relativeer

Hoe competitief je ook bent ingesteld, herinner jezelf eraan dat je nog veel moet leren en  je paard ook. Als er iets fout gaat dan hoef je jezelf daar niet eindeloos voor te straffen. Het hoort bij het leerproces en als je zorgt dat je van je fouten leert en ze niet herhaalt, dan word je er alleen maar beter van.

Pas aan

Soms word je gedwongen om aanpassingen te maken in je schema en stappenplan. De tijd die je ervoor had uitgetrokken kan te kort zijn of er komt iets van buitenaf tussen. Doe dan niet moeilijk, maar pas je verwachting op de korte termijn aan en geniet dan weer van wat je op lange termijn al hebt bereikt.

Bron: Horsejunkies

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook