Wees consequent in wat je verwacht • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Vraag je je wel eens af of de relatie tussen jouzelf en je paard anders is wanneer je op de grond staat dan wanneer je op zijn rug zit? Volgens Grand Prix-ruiter Nicholas Fyffe wordt het verband daartussen en de invloed die dat heeft op het succes in de training door veel ruiters onderschat.

Focus

“Bij het rijden verwachten  we dat onze paarden op ons geconcentreerd zijn en dat ze direct reageren op onze hulpen. Om zo veel mogelijk tot een harmonieuze samenwerking te komen is het belangrijk dat onze paarden gehoorzaam zijn en zich in het rijden laten leiden door hun ruiter”, vertelt de Australische ruiter op Practical Horseman. “Maar het is voor een paard allemaal veel duidelijker wanneer we deze verwachting ook hebben als we naast ze op de grond staan en met ze bezig zijn. Wanneer ze leren dat de verwachtingen, die we hebben als ruiter altijd hetzelfde zijn, dan weten ze ook waar ze aan toe zijn en dat is goed voor de vertrouwensband.”

Topruiters

“Bij veel succesvolle toppaarden zie je deze continuïteit in grondwerk en training onder het zadel terug als ze bijvoorbeeld Grand Prix-oefeningen als piaffe ook aan de hand oefenen”, vervolgt Fyffe. “Toch hoef je geen topruiter met een toppaard te zijn om voordeel te kunnen halen uit dit principe.”

Veiligheid

Een van de redenen om te zorgen dat de focus van je paard wanneer je naast hem staat of grondwerk met hem doet net zo goed op jou gericht is als wanneer je op zijn rug zit is de veiligheid. Simpelweg omdat een paard veel groter, sterker en zwaarder is dan wij als ruiter en hij ons onbedoeld enorm veel schade kan berokkenen. Door hem gehoorzaamheid en respect voor onze persoonlijke ruimte aan te leren kun je de risico’s op blessures en verwondingen behoorlijk verkleinen.

Voorkom verwarring

Fyffe dringt aan om te zorgen dat je voorspelbaar bent in wat je wilt van je paard en consequent. Daarmee voorkom je dat hij van verwarring niet meer weet wat hij moet doen en daardoor onzekerder wordt. Veel ruiters weten niet van zichzelf dat ze andere signalen geven aan hun paard wanneer ze naast hem staan en wanneer ze erop zitten. Het bewust worden daarvan en daarmee ook zorgen dat je ermee ophoudt om elke keer iets anders te verwachten van je paard, helpt vaak om een paard veel blijer en meer ontspannen te krijgen.

Herkennen en eerlijk kijken

Het is makkelijk om te denken dat je wel consequent bent in je verwachtingen, maar het is toch een goed idee om daar eens heel eerlijk naar te kijken. Wanneer je soms bijvoorbeeld omdat je haast hebt even iets door de vingers ziet of juist wanneer je moe bent ongeduldiger bent naar je paard, dan is dat niet consequent en dat zou je ‘makkelijk’ kunnen veranderen als je je er bewust van bent.

In de serie over consequent zijn in je verwachtingen geeft Fyffe ook nog tips om bepaalde oefeningen te doen met je paard. Bewust worden is de eerste stap, lees over die oefeningen de volgende keer meer.

Bron: Practical Horseman

1 reactie op “Wees consequent in wat je verwacht

  1. Frank de Rijke schreef:

    Erg leerxasm

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.