Wedstrijdvoorbereiding in een paar stappen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: www.arnd.nl

Het zomerseizoen is in aantocht en misschien heb je de eerste wedstrijd van het buitenseizoen al gevonden waar je wilt starten. Wanneer je de hele winter wedstrijden hebt gereden, dan hoef je waarschijnlijk niet veel aan je trainingsschema te veranderen, maar heb je het een beetje rustig aan gedaan of heeft je paard zelfs een pauze gehad, dan is het wel handig om op tijd een plan van aanpak te maken.

St.Georg verzamelde een aantal tips, die van nut kunnen zijn of je nu een professionele ruiter bent, een fanatieke amateur of dat je net pas begint. Daarmee vergroot je niet alleen je kans op succes, je zorgt er vooral voor dat je ook met plezier naar de wedstrijden kunt gaan en niet met het gevoel dat jij en je paard er eigenlijk niet klaar voor zijn.

Zes tot acht weken van tevoren

Probeer zo’n zes tot acht weken voordat je je eerste wedstrijd gepland hebt staan om niet alleen voldoende variatie in je training in te bouwen, maar probeer ook te varieren met de plek waar je traint. Op eigen terrein kun je misschien wisselen van binnen- naar buitenbaan, maar je kunt ook vast een keer ergens anders gaan trainen met je paard. Neem hem mee naar een stal in de buurt, rijd een keer met een clinic mee of ga zelfs op oefenwedstrijd. Daarmee is het ‘nieuwe’ van het weggaan van thuis eraf voordat er daadwerkelijk een proef gereden moet worden.

Twee tot zes weken van tevoren

Het is belangrijk dat je ruim van tevoren weet wat er in de proef gevraagd wordt. Je kunt delen van de proef afzonderlijk oefenen, waarbij je nog niet de nadruk hoeft te leggen op het allemaal perfect achter elkaar rijden van de losse onderdelen, maar vooral in het losgelaten zijn en blijven in alle oefeningen. Besteed aandacht aan de overgangen, maar ook aan het rijden van de hoeken en de voorbereidingen van de oefeningen, die in de proef gevraagd worden. Wanneer je een week of twee voor de wedstrijd een paar kee de hele proef rijdt, dan weet je wat je nog te doen hebt in de laatste twee weken voor de wedstrijd.

De laatste twee weken

Paarden leren snel en kunnen ook leren hoe de proef gaat. Om te voorkomen dat je paard in de proef voor je uit gaat denken, kun je het beste de laatste twee weken voor de wedstrijd de proef niet meer helemaal oefenen, maar echt steeds alleen de losse onderdelen. Je weet inmiddels wat je sterke en zwakkere punten zijn en in de laatste twee weken kun je daar nog mee aan de gang. Pas op dat je je paard fris houdt en oefen niet zo lang en zo veel dat hij nauwelijks nog zin heeft om zijn stal uit te komen. Doe wel genoeg om hem tevreden en los te houden, je wilt ook niet dat hij op de dag van de wedstrijd op ontploffen staat.

Laatste dag

Ieder paard is anders, maar over het algemeen kun je zeggen dat een dagje lekker loswerken en niet te zwaar trainen een goed idee is voor de de dag voor de wedstrijd. Als je de gelegenheid hebt kun je ook een rustige buitenrit maken de dag voor de wedstrijd. Alles waardoor ruiter en paard ontspannen zijn kan helpen om als het erop aankomt een goede prestatie neer te zetten in de proef.

 

Bron: st.Georg

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.