Was wedstrijdrijden vroeger makkelijker? • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wedstrijdrijden is een intensieve en vaak kostbare aangelegenheid tegenwoordig. En los van de kosten, die je maakt, is het ook iets waar je goed voor moet kunnen plannen, omdat je zo’n beetje elk weekend overal kunt rijden. Sara Walker van Horse and Hound vroeg zich af of het vroeger misschien wat makkelijker was dan nu en dook in de ‘oude doos met herinneringen’.

Vervoer

Waar tegenwoordig bijna iedere wedstrijdruiter wel de beschikking heeft over een trailer, was je vroeger vaak meer afhankelijk van ruitercollega’s om mee te kunnen rijden met je paard. En als er geen verenigingsgenootje was waarmee je in de trailer mee kon met je paard, dan ging je onder het zadel naar de wedstrijd toe. In vol ornaat natuurlijk en onderweg reed je je paard vast los en stapte je hem na afloop weer uit. Was er geen wedstrijd in de buurt, dan startte je niet.

Fluwelen cap

Een veiligheidshelm was er nog niet, hooguit een mooie fluwelen cap, die je speciaal voor de wedstrijden had. Vaak werd er thuis sowieso zonder cap gereden, maar hoe dan ook zat de enorme variatie aan veiligheidshelmen in alle mooie uitvoeringen die nu te krijgen zijn, niet in het assortiment. Dus hoefde je ook niet te kiezen.

Bandje

Over een cap gesproken: het bandje  waarmee de cap op je hoofd zat, bestond uit een rekbaar stuk elastiek, dat weinig stevigheid bood. Soms was het zelfs zo dat het elastiek niet eens onder de kin werd gedaan, maar dat de cap gewoon los op het hoofd werd gedrukt. Niet zo veilig dus, gelukkig ging het in de meeste gevallen goed.

Zadel en hoofdstel

Vroeger had je één hoofdstel, één paar laarzen (of als je geluk had misschien één paar extra voor de wedstrijden) en één wedstrijdset. Deze spullen verzorgde je natuurlijk goed, maar je hoefde in ieder geval niet te kiezen uit een heel aantal sets waarbij niet alleen dekjes en beenbeschermers gewisseld worden, maar ook beugels, frontriemen of zelfs hele hoofdstellen en zadel-blingbling.

Vlechten en benen wassen

Vaak vlocht je je paard de dag van te voren en waste je dan misschien de benen en staart van je paard, maar dat was het wel zo’n beetje. Op de dag van de wedstrijd kreeg je paard een beetje baby-olie op zijn neus en dan ging je op wedstrijd. Dat was eigenlijk best eenvoudig. Tegenwoordig worden paarden van top tot teen gewassen en moet je echt tijd uittrekken om je te verdiepen in alle verschillende verzorgingsproducten die er zijn. Vervolgens worden ze soms van top tot teen ingepakt met dekens, zodat ze de volgende dag nog steeds staan te stralen in hun box voordat de wedstrijd begint. Qua voorbereiding misschien een stuk intensiever, maar op de dag zelf wel makkelijk.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.