Waarom een uitrijdeken (meestal) geen goed plan is... • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Waarom een uitrijdeken (meestal) geen goed plan is…

Foto: www.arnd.nl

Veel dressuurruiters hebben de gewoonte om tijdens het in- of uitstappen in de herfst of winter een dekentje over hun paard te leggen. Datzelfde geldt voor op wedstrijd: direct na de proef een dekentje erover. Ook tijdens de warming-up bij koud weer of buitenritten wordt vaak een nierdeken of uitrijdeken gebruikt. Is dit wel zo goed voor je paard als we denken? Gisella Bartels legt ons uit waarom uitrijdekentjes in veel gevallen geen goed plan zijn.

“Mensen zijn geneigd om over hun paard hetzelfde te denken als over zichzelf. Maar paarden hebben een totaal andere thermoregulatie dan mensen. Paarden hebben het minder snel koud, maar aan de andere kant kunnen zij ook minder snel en goed hun warmte kwijt dan mensen”, vertelt Gisella.

Warmte kwijtraken

“Als je paard na de training te warm is, dan zweet hij om de warmte kwijt te raken. Wanneer je dan een deken oplegt, verstoor je het afkoelingsproces en je paard kan dan niet snel genoeg de warmte kwijt. Gisella: “Dit heeft nadelige gevolgen voor lichamelijke processen, zoals de opbouw en het herstel van de spieren. Met uitstappen raad ik het gebruik van een deken dan ook sterk af. Tenzij je met een geschoren paard in een winderige buitenbak rijdt en je paard heeft erg gezweet. Doe dan even een dekentje op, maar pas na een paar rondjes stappen. Als je op stal komt, doe je de deken direct weer af. Als je paard nog steeds warm aanvoelt op stal, laat hem dan ook rustig even zonder deken staan. Als hij gaat nazweten, is dat een teken dat hij zijn warmte nog niet voldoende kwijt is. Geef het afkoelingsproces de tijd en doe dan pas weer een deken op.”

Wil je weten hoe om te gaan met een dekentje tijdens het losrijden of instappen? En of het nog verschil maakt bij een geschoren of niet geschoren paard? Van welk materiaal je het beste een dekentje kunt opdoen? En wat de gevolgen kunnen zijn van tóch te snel een dekentje opdoen? Gisella legt het uit in Dressuur nummer 5-2020! Dit nummer bestel je hier.

Bron: Dressuur
Tekst: Denise Dekens

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook