Vraag 't Maarten: Zijwaarts gaan aanleren • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

De eerste vraag van Dressuur-lezers die Maarten van Stek beantwoordt in ‘Vraag ’t Maarten’ is die van Lisa. Lees hieronder haar vraag én het antwoord van Maarten.

De vraag

Beste Maarten van Stek,
Mijn vraag is: hoe leer je een paard op je been zijwaarts gaan aan?
Ik heb samen met mijn zus een paardje die rijtechnisch nog groen is maar wel al 11 jaar. Het is een heel werkwillig paardje.
We proberen hem nu het wijken aan te leren maar voor zover geen of weinig succes.
Met werken aan de hand kan hij het wel maar het kwartje is nog niet gevallen onder het zadel. Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet, Lisa

Maartens antwoord

Beste Lisa,

Wat fijn dat je paard werkwillig is want dat scheelt al een heleboel!

Als een paard moeite heeft met wijken, kunnen er een paar dingen nog niet helemaal in orde zijn. Is hij voldoende aan het been; met andere woorden, ‘denkt’ hij echt altijd naar voren? En is hij echt over de rug? Dat wil zeggen nageeflijk van achter naar voren en zoekt hij je hand op.

Als dat zo is, zijn er best wat oefeningen te bedenken. Maar de volgende oefening is wellicht fijn om te doen.

Wend in stap af bij A of C en rij richting de lange zijde. Zodra de voorhand bijna op de hoefslag is, leg je je buitenbeen terug en probeert de achterhand een paar passen op de binnenhoefslag te houden. Zodra hij opzij gaat, haal je de druk van je hulp af, maar laat je been wel achter de singel aan je paard liggen. De druk van je hulp afhalen is al een beloning, maar dat kan je versterken met je stem. Zodra hij weer recht wordt, kom je weer met druk opzij.

Dit herhaal je steeds tot hij ‘licht’ aan je been opzij gaat.

Pas op dat je de druk (en dus spanning) niet op laat lopen. Je paard moet het als een spelletje gaan zien. Neem eerst genoegen met één of twee pasjes en draaf even een stukje en dan weer opnieuw. Blijf niet ‘doorzeuren’.
Hou je teugel aan de kant van je wijkende been vàn de hals en ontspannen. Begrens de hals, zodat deze niet overbuigt maar in lijn blijft van de schouders.
Denk niet te snel wat hij nìet moet doen, maar vertel wat hij vooral wèl mag doen.
Hou het luchtig, neem genoegen met een beetje, het hoeft niet meteen perfect en geef jezelf en je paard de gelegenheid om het te laten verbeteren!

Veel succes!

Met vriendelijke groet,
Maarten van Stek

Bron: Dressuur

2 reacties op “Vraag ’t Maarten: Zijwaarts gaan aanleren

  1. Anneke schreef:

    Ik heb een vraag aan Maarten. Mijn paard is 12 jaar en loopt Z1. Er is in de proef geen impuls in te krijgen, zowel binnen als buitenconcours. Voor en na de proef loopt ze heel fijn. Ik ben ten einde raad. Ik rij niet anders en ben gezond nerveus.

  2. Josine schreef:

    Hoewel deze oefening een leuke suggestie is om het wijken te oefenen, mist toch wel de allerbelangrijkste aanwijzing: let erop dat je eigen gewicht niet aan de verkeerde kant van het paard blijft ‘hangen’. In dit geval, een zijgang richting de linkerkant, moet je je gewicht dus iets verplaatsen naar links. Door te veel te duwen met je buitenbeen komt er al gauw meer gewicht op de rechterkant en zit je je paard flink in de weg. Vergeet ook niet om te blijven kijken in de richting waar je naartoe rijdt. Als je je gewichtshulpen op orde hebt zijn zijgangen op ieder paard vrij eenvoudig te rijden.

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.