Voorlezen is ook een kunst • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als voorlezer van een proef kun je een steun zijn voor de ruiter in de baan. Wanneer de ruiter weet dat je op het juiste moment vertelt welke oefening er volgt, dat je luid en duidelijk spreekt dan kan hij zich concentreren op zijn paard en op de oefeningen, waardoor hij beter kan presteren.

Goed voorlezen

Het goed voorlezen van een proef kan wel lastiger zijn dat dat je op het eerste gezicht denkt. Het gaat er namelijk niet alleen om dat je opdreunt wat er staat, maar vooral dat je dat op de goede manier doet. FEI-jurylid Janet Foy gaf daarom op Practical Horseman enkele tips voor voorlezers.

Ken de proef

Wanneer je zelf ook rijdt is het makkelijker dan wanneer je alleen maar vanaf de kant meekijkt, maar het is in ieder geval belangrijk dat je de proef kent. Lees hem door en oefen de proef eventueel ook eerst thuis een paar keer om een gevoel te krijgen van waar je snel moet zijn en waar je rustig aan kunt doen.

E of B

Vaak staan de voorlezers bij E of B, maar kijk van te voren even waar de voorlezer van je voorganger staat. Soms is op de lange zijde staan niet mogelijk en moet je bijvoorbeeld in een hoek staan of ergens aan een korte zijde. Wanneer je van te voren hebt gekeken waar je moet staan of dat even hebt gevraagd aan de ringmeester, dan kun je zorgen dat je daar ook op tijd klaar staat.

Begin op tijd

Begin met lezen als de bel is gegaan, wacht niet af of de ruiter al gaat beginnen. Je hoeft niet te haasten, maar als de ruiter van start wil direct na de bel is het fijn als je het binnenkomen alvast hebt voorgelezen.

Luid en duidelijk

Spreek luid en duidelijk en geef elke opdracht in principe maar één keer. Wanneer er veel rumoer is of als het paard vreselijk aan het hinniken is bijvoorbeeld, herhaal dan de opdracht nog een keer.

Volg de proef

Probeer de proef te blijven volgen zodat je elke keer op tijd bent met de volgende opgave. Te snel is niet goed, want dan moet de ruiter naast de proef rijden ook nog eens een of twee dingen onthouden die gaan volgen, maar te langzaam is ook heel vervelend. Al kent de ruiter de proef uit zijn hoofd dan nog is het vervelend om op een letter af te rijden en pas op het allerlaatste moment te horen dat je links- of rechtsaf moet.

Lees wat er staat

Lees alleen voor wat er staat en ga geen andere dingen roepen tegen de ruiter in de baan. En mocht er iets fout gaan, laat de ruiter dan naar de jury luisteren, die vertelt je dan wel waar je weer verder moet gaan met lezen.

 

Bron: Practical Horseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.