Voorkomen is beter dan .. • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voorkomen is beter dan ..

Foto: www.arnd.nl

Het gezegde ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is op de paardensport net zo goed van toepassing als op het ‘gewone’ dagelijkse leven. Dat klinkt zo logisch, maar soms is het dat in de praktijk toch niet. Voor Reiterrevue was dit aanleiding om een paar dingen op een rijtje te zetten, waar je als ruiter niet altijd aan denkt als je het hebt over iets voorkomen.

Dekens en jassen

Het is vaak zo makkelijk om je deken of je jas even over de bakrand te hangen als je aan het rijden bent. Dan hoef je niet eerst af te stappen als je je jas uit wilt trekken of als je de deken van je paard na het warm stappen af wilt doen. Toch kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Niet alleen omdat paarden soms schrikken als ze iets zien hangen en dan weg springen, maar ook juist voor die paarden, die het helemaal niet erg vinden dat er iets hangt en die er dan misschien een keer te dicht langs lopen. Als dat gebeurt dan kun je er als ruiter met je voet aan blijven hangen en dan sleep je het onverwacht mee. De meeste paarden zullen dan wel schrikken en eventueel ook flink opzij springen. Dat is een onnodig risico en dat zou je niet moeten nemen.

Opvoeding

Je paard niet opvoeden brengt ook risico’s met zich mee. Ook wanneer je paard nog zo lief is, als hij bijvoorbeeld niet stil staat bij het opstappen, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Vaak begint het met alvast een stapje weg, maar wordt dat langzaam steeds een paar passen meer tot hij gewoon echt niet meer luistert en je er nog half op zit voordat hij al de benen neemt.

Open deur of hek

Rijden met een open bakdeur of open bakhek levert eveneens een onnodig risico op. Wanneer je op een jong paard rijdt of een paard dat een beetje ondeugend is, dan kan hij wel eens de uitgang uit schieten terwijl je aan het rijden bent. Dan kun je met je been blijven hangen of je paard glijdt uit als hij de bak uit is gesprongen. Maar ook als je bijvoorbeeld van je paard valt, wil je niet dat hij de wijde wereld of de stalgang in kan rennen. Hou de uitgang van je rijbaan dus gesloten als je aan het rijden bent.

Loshangende teugel

Rijden met een lange teugel is goed en fijn voor je paard, maar daarbij moet je de teugel wel in je hand houden. Wanneer je de teugel los over de hals van je paard legt en hij struikelt een keer of hij schudt met zijn hoofd, dan kan de teugel makkelijk over zijn hoofd glijden en kan hij erin gaan staan. Dat kan net zo makkelijk als je erop zit als wanneer je ernaast staat en in beide gevallen is het gevaarlijk.

Open jas

Rijden met een wapperende jas of bodywarmer kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Je kunt ergens aan blijven hangen als je ergens langs rijdt, maar je paard kan ook schrikken van dat gewapper op zijn rug. Doe je jas dus netjes dicht of doe hem uit als je aan het rijden bent. Hetzelfde geldt ook voor wapperende sjaals. Wanneer je ergens aan blijft hangen en je paard schrikt en rent misschien wel weg, dan lig je eraf.

Houd afstand

Tot slot is het feit dat paarden ruimte nodig hebben om zich heen ook iets dat makkelijk vergeten wordt. Niet ieder paard heeft evenveel ruimte nodig, maar als een ander paard te dichtbij komt, dan eisen de meeste paarden wel hun eigen plekje op. Als je daar dan als ruiter tussen staat kun je lelijk gewond raken, maar ook de paarden onderling kunnen elkaar goed blesseren als je pech hebt. Geef elkaar dus de ruimte, dan ben je zo’n ongelukje ook voor.

Bron: Reiterrevue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook