Voordelen van rijden in de winterkou • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De herfst en de winter zijn voor veel ruiters de mindere seizoenen van het jaar. De dagen worden korter en het weer slechter en daardoor kan het lastiger worden om fijn en voldoende te kunnen trainen of om gemotiveerd te blijven. Juist voor die groep ruiters zette Horselistening een paar voordelen van trainen in de winter op een rij.

Niet te warm

In tegenstelling tot in de zomer hoef je je niet meer zo veel zorgen te maken of je je paard niet te warm laat worden. Daarnaast heb je zelf ook geen last van oververhitting en dat is best een opluchting na de warme zomer, die we hebben gehad.

Volop energie en looplust

De meeste paarden hebben meer looplust en zijn vol energie op de koude winterdagen. Hoe fijn is het om met je paard aan het werk te gaan als hij bijna staat te popelen om weer lekker in beweging te komen. Dat zijn dan ook dagen waarop je – uiteraard na een goede warming up – lekker aan zijn en je eigen conditie kunt werken. Heerlijk om wat langer door te kunnen draven en galopperen zonder dat je je dekjes uit hoeft te wringen na afloop.

Binnenbaan

Wanneer je een binnenbaan tot je beschikking hebt dan waardeer je die luxe nog eens te meer met winters weer. Maar ook als je slechts af en toe binnen kunt rijden, levert het rijden in een binnenbaan een stukje extra voldoening op in de winter ten opzichte van de andere jaargetijden.

Huiswerk

De koude winterdagen zijn vaak heel geschikt om eens wat extra tijd aan je ‘huiswerk’ te besteden. Stel jezelf een of meerdere doelen voor het verbeteren van jezelf en je paard voor de winterperiode. Vaak zijn er minder wedstrijden dan in het zomerseizoen en dan heb je extra de gelegenheid om bepaalde slordigheidjes aan te pakken of juist iets extra’s toe te voegen aan je training.

Lekker warm

Tot slot weet je als ruiter dat je, ook al is het koud,  vanzelf lekker opwarmt van het rijden en dat je die extra lagen aan kleding voor een groot deel weer uit kunt trekken als je lekker aan het werk bent. En dat je na afloop van het rijden ook nog eens met een lekker warm en tevreden gevoel weer huiswaarts gaat.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.