Vind de ideale beugellengte • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vind de ideale beugellengte

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Dressuurruiters willen over het algemeen graag met ‘lange’ benen rijden en om dat te bereiken lijkt het zinvol om met een lange beugellengte te gaan rijden. Toch is dat zeker niet altijd een goed idee en kun je er soms beter voor kiezen om juist een gaatje korter te gaan zitten, omdat je anders minder goed gaat zitten en daarbij het beoogde doel, beter rijden met langere benen, juist niet bereikt.

Clipmyhorse.tv maakte een (Duitstalige) serie over beter zitten en besteedde ook aandacht aan het bepalen van de juiste beugellengte.

Individueel

Er is geen standaard formule, die voor iedere ruiter kan aangeven wat zijn ideale beugellengte is en het kan ook nog best verschillen tussen personen van dezelfde lengte. In de video, die via onderstaande link te bekijken is, vertelt fysiotherapeute Imke Schlöner waar je op moet letten bij het bepalen van de ideale lengte.

Te lang

Wanneer je met te lange beugelriemen rijdt, dan gaat dat ten koste van je zit. Je moet je bekken vrij en moeiteloos naar achteren en naar voren kunnen kantelen en daarbij stil blijven zitten met je bovenlichaam. Bij een te lange beugelriem zie je dat de amazone in het filmpje haar rug hol trekt en ze haar bekken niet meer kan kantelen.

Star

Bij te lange beugels wordt je dus star en onbeweeglijk in je zit en kun je je paard niet meer goed volgen. Je kunt dan ook geen kleine en lichte hulpen meer geven, dus dat gaat ten koste van de communicatie tussen ruiter en paard.

Uitproberen

Wil je voelen hoe het is om je bekken te kunnen kantelen, ga dan op een stoel zitten en let erop dat je je bovenlichaam zo goed als stil houdt en probeer dan je bekken naar achteren en naar voren te kantelen en weer in de neutrale positie te gaan zitten. Onthoud dat gevoel en doe hetzelfde als je op je paard zit. Probeer uit met welke beugellengte dat makkelijk is en wanneer het niet mee makkelijk gaat. Dan ontdek je ook welke lengte ideaal is.

Bekijk hier de video

Bron: Clipmyhorse.tv

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook