Vijf elementen die onmisbaar zijn voor de band met je paard • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Succes met je paard, of dat nu in de wedstrijdring is of thuis in de training, heeft niet alleen te maken met hoe goed je als ruiter bent of hoe goed je paard is, het heeft ook heel veel te maken met hoe goed de band tussen beiden is. Je bent als combinatie een ‘team van twee’ en wanneer je een goede band hebt opgebouwd met je paard, dan is het teamgevoel alleen maar sterker.

Magisch

Wanneer je naar topcombinaties kijkt, dan kun je vaak goed zien dat ruiter en paard helemaal op elkaar zijn ingespeeld. De samenwerking is bijna magisch en het doet je als ruiter ernaar verlangen ook zoiets te kunnen bereiken met je eigen paard.

Band versterken

Niet alleen voor het rijden is de band belangrijk, ook in de omgang met je paard heb je er veel aan als je een goede band hebt. Zo’n band is niet alleen fijn voor jou als ruiter, maar ook voor het paard is het fijn. Horselistening maakte een lijstje met vijf dingen, waarmee je de band met je paard kunt versterken.

 1. Grenzen
  Elk paard is meer ontspannen wanneer hij weet wat je van hem verwacht. Naast de voor de hand liggende dingen als niet bijten of schoppen is het belangrijk dat je streng bent als hij onstuimig is of drammerig. Dat geldt zowel voor als je naast hem staat als wanneer je hem rijdt. Wees streng, maar ontspan direct als hij luistert.
 2. Consequent
  Wanneer je je grenzen aan hebt gegeven, zorg dan dat je ze zelf ook consequent naleeft. Een paard raakt in de war als hij de ene keer iets wel mag en de volgende keer niet. Door zelf consequent te zijn, leert je paard dat hij op je kan vertrouwen. En kalm en ontspannen zijn in je doen en laten werkt ook kalmerend voor je paard.
 3. Vriendelijkheid
  Wees vriendelijk in de manier waarop je met je paard omgaat. Hij kan best eens iets doen wat je niet wilt en daar moet je ook iets aan doen, maar het is niet nodig om dat grof te doen. Wees ook vriendelijk als je niet aan het werk bent en besteed wat extra tijd met je paard door bijvoorbeeld een beetje met hem te wandelen, ergens aan de hand te gaan grazen of hem een beetje extra te vertroetelen met een poetsbeurt.
 4. Communicatie
  Net als consequent zijn is duidelijk communiceren erg belangrijk voor een goede band met je paard. Wanneer je je paard veel en zelfs tegengestelde signalen geeft met je hulpen, dan is dat verwarrend voor hem. Datzelfde geldt wanneer je hem (bijna) helemaal geen signalen geeft en het hem zelf een beetje uit laat zoeken, daar wordt hij ook onzeker van. Duidelijk zijn in wat je wilt en dit met duidelijke hulpen aan hem vertellen vergroot het vertrouwen dat hij in je heeft.
 5. Beloning
  Last but not least, denk eraan dat je altijd zoekt naar een manier waarop je je paard voor zijn inzet en moeite kunt belonen. Dat kan zijn met even hals strekken tussendoor, een kriebel of een klopje op zijn hals, met een stemhulp, een snoepje of zelfs met een keer direct afstappen als hij iets moeilijks voor je heeft gedaan en het werk voor die dag beëindigen. Je kunt consequent, duidelijk in je hulpen en aardig zijn in je benadering om de band te verbeteren, maar met beloning voor zijn inzet voeg je naast respect en gehoorzaamheid ook nog loyaliteit toe aan de band tussen jullie twee.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.