Vier dingen die je herkent als je een schrikkerig paard hebt • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vier dingen die je herkent als je een schrikkerig paard hebt

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Ieder paard is anders net als dat iedere ruiter anders is, maar wanneer je een paard hebt dat nogal eens ergens van kan schrikken, dan zijn er vaak wel een paar dingen, die je als ruiter normaal gaat vinden. Horse and Hound zette een aantal dingetjes op een rijtje, die misschien wel herkenbaar zijn als je een schrikkerig paard hebt.

Check-dubbelcheck

Wanneer je dan gepland hebt om met een stalgenootje lekker een buitenrit te gaan maken, dan wil jij graag de route bepalen. Natuurlijk liever niet die route langs dat huis met die klapperende omheining, die blaffende honden of die kleurrijke vuilnisbakken aan de weg, Weet je wat, je fietst eerst wel een keertje de route voordat jullie echt met de paarden gaan.

Kledingtest

Bij het kopen van een nieuwe jas of vest check je eerst even wat voor geluid de rits eigenlijk maakt bij het open en dicht doen. En of de jas erg veel herrie maakt bij het aan en uit doen. O ja, je vergeet natuurlijk ook niet te controleren of er veel klittenband open moet als je de jas uit wilt trekken.

Oplettend

Onderweg let je op spelende kinderen, rennende honden en wapperende vlaggen en ben je gewend ver vooruit te kijken. Tot je jezelf er met een glimlach aan herinnert dat je auto of je fiets helemaal niet kan schrikken.

Eigen routine

Bij het losrijden heb je zo je eigen routine. Na een paar voltes aan de makkelijke kant van de baan ga je langzaam – oh schrikmoment – steeds een stukje verder naar die enge hoek – o hij springt nog een keertje opzij – tot je de hele baan rondkomt, waarbij je paard tussendoor nog een paar keer van hoefslag en/of richting veranderde vanwege een bakspook of een windvlaag. Maar gelukkig weet je van de verhalen van de professionals dat het vaak juist de bijzondere paarden zijn waar je als ruiter het meeste van kunt leren en hoewel je soms jaloers bent op die braverd van je stalgenootje lijkt het je toch ook wel een beetje saai en ben je toch het meeste blij met je eigen spring in’t veld.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook