Vier manieren om je paard zich goed te laten voelen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als ruiter wil je graag dat je paard zich goed voelt. Niet alleen omdat hij je sportpartner is en beter kan presteren als hij zich goed voelt, maar hij is vooral ook je maatje. De meeste ruiters sparen dan ook tijd noch geld om hun viervoeter een zo leuk mogelijk leven te bieden. Yourhorse zette vier manieren op een rijtje, die daar zeker bij kunnen helpen.

Duidelijk en consequent

Wanneer je zorgt dat je altijd duidelijk en consequent bent in de manier waarop je met hem omgaat en de manier waarop je hem traint, dan doe je je paard een groot plezier. Op die manier weet hij wat hij aan je heeft en dat is geruststellend voor een paard. Wees niet alleen duidelijk in wat je niet van hem wilt, maar laat hem ook merken als hij goed reageert op wat je vraagt. Beloon hem met een aai of kriebel op zijn hals als hij iets voor je doet in het werk, maar zeg ook ‘braaf’ als hij een voetje geeft, een stapje om gaat als je dat vraagt of gewoon netjes met je meeloopt aan de hand.

Gebruik passende spullen

Zorg ook dat de spullen die je voor hem gebruikt passen en onderhoudt ze goed. Niet alleen een zadel moet passen, zijn hoofdstel en bit moeten ook passend zijn. Net als beenbeschermers, dekens, dekjes en zo verder. Trainen met harnachement dat schuurt of klemt is heel vervelend en draagt niet bij aan het fijn voelen van je paard.

Zorg voor ‘Eureka’-momentjes

Zorg dat je in de training de dingen zo makkelijk mogelijk te begrijpen maakt voor je paard zodat hij veel ‘Eureka’-momentjes heeft en beloon hem ook uitvoerig als hij weer iets nieuws begrijpt. Wanneer je als ruiter een vaste routine volgt dan weet je paard wat er van hem verwacht wordt en als je de training logisch opbouwt en pas verder gaat als het voorgaande goed bevestigd is, dan bouw je steeds een stukje verder aan zijn zelfvertrouwen. En dat draagt dan weer bij aan hoe goed hij zich voelt.

Poetsen en verzorgen

Je paard poets je niet alleen om hem schoon te maken, maar heeft nog meer voordelen. Zo verhoog je zijn bloedcirculatie en is de verzorging bovendien voor de meeste paarden het verwen-momentje van de dag. Als hij wat stijf is help je hem om zijn spieren te ontspannen, zodat hij in de training sneller los is. Besteed ook een beetje extra aandacht aan die plekjes waar je paard het zo lekker vindt om gepoetst te worden, voor de een is dat op zijn kont, de ander wil graag in de buurt van zijn schoft gepoetst worden en weer een ander vindt het heerlijk om op zijn borst lekker gepoetst te worden. Leer je paard kennen en speel in op wat hij fijn vindt, hij zal je er dankbaar voor zijn.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.