Vier dingen die dressuurruiters van de Nederlandse voetbalvrouwen kunnen leren • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst

De Nederlandse voetbaldames staan in de finale van het Wereldkampioenschap. Ondanks wat moeizame wedstrijden in de eerste ronde en een uitputtingslag in de halve finale, hebben ze het toch maar mooi gedaan! Wat kunnen wij als dressuurruiters eigenlijk leren van de succesvolle oranje voetbalsters?

1 – Houd je oog op de bal

De voetbaldames laten zich niet afleiden door randzaken. Vragen over de behandeling van blessures, gokjes over de teamsamenstelling en ander gespeculeer worden vakkundig afgeserveerd door bondscoach Sarina Wiegman. Ook als dressuurruiter moet je je niet af laten leiden. Vooral niet als je op wedstrijd bent. Niet door de mening van anderen, maar ook niet door de flitsende combinaties die je misschien om je heen ziet. Rijd je eigen wedstrijd en concentreer je op wat je moet doen en op je paard.

2 – Het is pas voorbij als er afgefloten wordt

Tja, de voetbaldames maakten ook wel een paar fouten in hun wedstrijden. En zo kan het jou ook gebeuren dat er een wissel mislukt of je paard een keer van een bloembak schrikt. Maar net zoals de oranje leeuwinnen blijven voetballen tot het fluitsignaal, moet jij blijven rijden tot het afgroeten. Elk punt telt.

3 – Samen sta je sterk

Het Nederlands team maakt een hele positieve indruk. Ze gunnen elkaar wat en gaan er als team voor om het kampioenschap zo goed mogelijk door te komen. Zorg dat je zelf ook een goede teamspirit hebt. Niet alleen met je belangrijkste partner, je paard, maar ook met de mensen om je heen. Als iedereen hetzelfde doel heeft en weet wat er moet gebeuren, kan jij je concentreren op je rijden. Dus wees lief voor je voorlezer en zorg dat je weet wat je paard nodig heeft om zo goed mogelijk te presteren op de wedstrijddag. Raak niet verstrikt in je eigen zenuwen, maar houd je hele team positief. Een goede teamspirit brengt je verder.

4 – Alles is mogelijk

Positief blijven is een kunst die de oranjevrouwen goed verstaan. Ondanks hun EK-titel waren ze niet de meest voordehandliggende ploeg voor een finaleplaats. En de Verenigde Staten, titelverdedigers, zijn een klasse apart. Maar het Nederlands team is er klaar voor, ondanks diverse miskleunen eerder in het toernooi. De dames geloven in zichzelf en in hun kansen. Een instelling die een stuk lekkerder een wedstrijd in gaat dan met zorgen in de trant van: ‘Als ‘ie nou maar niet aangaloppeert in de de middendraf of van het juryhokje schrikt.’ Om met bondscoach Wiegman te spreken: “Alles is mogelijk!”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.