Vertrouw op het proces • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vertrouw op het proces

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Niet iedere training gaat even lekker, en dat geldt ook voor wedstrijden. Soms heeft je paard of heb jij even je dag niet. Misschien baal je daar enorm van, maar zorg ervoor dat je je motivatie niet laat varen. Iedereen heeft weleens een dag waarop het niet lekker loopt.

Misschien had je juist gepland staan om te trainen op een bepaalde oefeningen of gang, maar voel je tijdens het losstappen al: dit gaat hem niet worden. Probeer dan niet gelijk gefrustreerd te raken. Je kan ervoor kiezen om de training alsnog voort te zetten en kijken wat eruit komt, maar je kan de training ook aanpassen. Probeer flexibel te denken. Wat werkt voor jou en je paard, zodat je alsnog een ontspannen, effectieve training hebt? Ga absoluut niet het gevecht aan met je paard, want dat win je nooit!

Plan van aanpak

Het beste maak je op een goede dag een plan van aanpak voor een slechte dag, zodat je de situatie op een slechte dag niet nog slechter maakt.

  1. Je kunt gewoon afstappen en hem op stal zetten.
  2.  Je kunt afstappen en je training voortzetten aan de longe.
  3. Je kunt een stuk met hem gaan wandelen, zodat jullie beide even tot rust komen.
  4. En je kunt een vriend of je instructeur vragen om op je paard te stappen om te kijken waar het probleem zit. Soms zie je niet wat er fout gaat, terwijl een extra paar ogen vanaf de zijkant dat wel zien.

Neem de tijd

Erken vooraf dat de weg die je met je paard bewandelt niet alleen maar gaat over elke nieuwe dag opnieuw een stap verder te komen, want zo werkt het niet. Vertrouw op het proces. Dit heeft tijd nodig en zal met ups en downs gaan. Bedenk een plan voor als je een mindere dag hebt, zodat je niet in de neerwaartse spiraal terechtkomt. Onthoud daarnaast dat paardrijden vooral draait om plezier met je viervoeter en je paard als happy athlete is wat je graag wil zien!

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook