Verschil(len) tussen wedstrijdpaarden en andere paarden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verschil(len) tussen wedstrijdpaarden en andere paarden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Getalenteerde en goed opgeleide succesvolle sportpaarden zijn over het algemeen een stuk duurder om aan te schaffen, dan ‘gewone’ paarden. Maar dat betekent niet dat ze automatisch ook waardevoller zijn voor hun eigenaar of duurder zijn om te houden.

De waarde van een paard hangt namelijk niet alleen af van zijn aanschafprijs, maar is erg individueel. Zo is een topsportpaard waarmee een ruiter iedere paar weken met linten naar huis komt natuurlijk heel waardevol, maar een simpel paard, dat geen prijzen wint, maar wel zo betrouwbaar is dat je je jonge kind er alles ermee kunt leren ook.

Behoefte

Ondanks dat de twee hierboven genoemde paarden dus qua aanschafprijs waarschijnlijk erg verschillend zijn, hebben ze wel vaak dezelfde behoefte aan verzorging, voeding en aandacht. Dierenarts David Ramey zette daarover een aantal dingen op een rijtje om eens over na te denken. Hij maakte de vergelijking met twee auto’s.

Stel je hebt een eigenaar, die een Ferrari heeft of een Lamborghini. Dat zijn dure auto’s en ze zijn opvallend. Meestal wordt er dan veel geld besteed aan een extra waxlaag, een mooi interieur, goede GPS-beveiliging en speciaal getint glas. Dat maakt de auto misschien mooier dan hij al was, maar als je van A naar B moet komen, moet je er wel brandstof in stoppen. En dat is dezelfde brandstof als iemand anders in zijn gewone, maar eenvoudige auto moet stoppen om te kunnen rijden. De motor kan meer vermogen hebben, maar zonder brandstof sta je stil, hoe goed de auto ook gepoetst is en glimt.

Meer calorieën

Dat geldt in grote mate ook voor een paard. Je kunt voor je dure paard de mooiste spullen kopen, de duurste zadels en de beste beenbeschermers, hij heeft goed ruwvoer nodig en goed krachtvoer om te kunnen presteren. Het enige verschil kan zijn dat je sportpaard wat meer calorieën of eventueel wat extra supplementen nodig heeft, omdat hij een beetje harder moet werken , maar zelfs dat is niet eens altijd nodig volgens Ramey.

Hetzelfde en minder

Waar dure en succesvolle sportpaarden vaak wel dezelfde behoefte aan hebben als hun wat ‘gewonere’ soortgenoten is aandacht en variatie. Het kan verleidelijk zijn om met je sportpaard dag in-dag uit te blijven trainen op die moeilijke oefeningen, maar dat is voor een paard vaak helemaal niet nodig. Als een paard eenmaal iets kan, dan kan hij het ook nog als je hem een hele tijd niet rijdt. Hij moet natuurlijk wel losgewerkt worden en soepel zijn om een oefening goed uit te kunnen voeren, maar hij hoeft de oefening niet tig keer te herhalen, dat is vaak meer voor de ruiter. Dus een beetje extra tijd om te poetsen, te wandelen en ook tijd door te brengen met je paard als je hem niet rijdt, is net zo goed voor een sportpaard als voor vrijwel ieder ander paard en soms dus ook een beetje minder rijden.

Bron: Horsenetwork

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook