Vermijd deze 'fouten', die nadelig kunnen zijn in de ring • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Wanneer je als ruiter niet alleen thuis lekker wilt rijden, maar ook graag wedstrijden rijdt, dan moet je natuurlijk zorgen dat je er alles aan doet om dat tot een succes te maken. Oefening baart kunst, dus daarmee begin je, met veel oefenen. Maar ook als je veel tijd in het zadel doorbrengt en met hulp van je instructeur zorgt voor een goede voorbereiding zijn er nog wel een paar dingen, die je ervan kunnen weerhouden om succes te hebben in de ring.

Horsenetwork maakte een lijstje met een paar dingen, die ervoor kunnen zorgen dat je niet alles uit je wedstrijd haalt wat erin zit en gaf daarbij direct ook een paar tips om deze te voorkomen.

Werk aan jezelf

Vaak wordt er veel gekeken naar wat een paard kan en nog moet leren, maar in jullie team is het minstens net zo belangrijk wat je zelf kunt als ruiter. Blijf dus ook werken aan het verbeteren van jezelf. Blijf aandacht besteden aan je eigen vaardigheden als ruiter en blijf werken aan de punten, die verbeterd moeten worden. Dat hoeft niet alleen te zijn als je in het zadel zit, het kan ook zijn dat je meer aan je conditie moet werken of dat je werkt aan het mentale aspect van het wedstrijdrijden.

Neem verantwoordelijkheid

Paarden hebben geen stem en daardoor is het makkelijk om te zeggen dat ‘hij geen zin had’, dat ‘hij niet op wilde letten’ of dat ‘hij vervelend was met losrijden’. Het is belangrijk dat je als ruiter kijkt naar wat je zelf wel of niet hebt gedaan. Je paard was misschien wel afgeleid, maar komt dat niet omdat je zelf ook afgeleid was? Of omdat je te weinig hebt gedaan om zijn aandacht te krijgen. Wanneer een paard iets doet wat je niet zou willen, dan is het jouw taak om er wat aan te doen en in de meeste gevallen ben je er als ruiter zelf ook niet helemaal bij als je paard zich ineens heel anders gedraagt op wedstrijd.

Kijk

In de paardensport heb je in heel veel gevallen de mogelijkheid om naar anderen te kijken als zij losrijden op wedstrijd. Maak daar gebruik van en kijk naar hoe (top)ruiters losrijden, omgaan met spanning in de losrij-ring en hun proef voorbereiden. Wie weet herken je wel een probleempje waar je zelf tegenaan loopt en kun je zien hoe anderen dat oplossen.

Stapjes

Vertrouwen hebben in jezelf is voor een succesvolle wedstrijd best belangrijk. Maar dat zelfvertrouwen is er niet van de ene op de andere dag, dat gaat in kleine stapjes. Voor elke keer dat je iets doet dat lukt, bouw je een klein beetje aan het vertrouwen in jezelf. Het helpt daarbij als je de tijd neemt en pas een niveau hoger gaat rijden als je daar ook echt aan toe bent. Ga je te snel en voel je constant dat het allemaal net (niet) gaat, dan is dat zelfvertrouwen zo weer weg.

 

Bron: Horsenetwork

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.