Vergeet je harnachement niet • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: www.arnd.nl

Wanneer een paard in de training steeds een beetje minder mee gaat werken of zelfs af en toe helemaal niet meer wil doen wat je zegt, dan is de eerste gedachte vaak dat er iets mis is met hem. Natuurlijk is het belangrijk dat je bij twijfel eerst uitsluit dat er lichamelijk iets met hem aan de hand is, maar de reden van ongewenst gedrag kan ook liggen in harnachement dat ongemak veroorzaakt voor je paard.

Om een idee te krijgen waar een paard last van kan hebben zette Horse.co een paar dingen op een rijtje.

Irritatie

Een paard is heel gevoelig en daarom is het bijzonder vervelend als zijn zadel of hoofdstel knelt en zo irritatie veroorzaakt op zijn huid. Elk stukje van je uitrusting, van het hoofdstel tot het zadel tot de beenbescherming en de springschoenen, kan irritatie veroorzaken op het lijf van je paard en in het ergste geval zelfs wondjes veroorzaken.

Passen en schoonhouden

De eerste verantwoordelijkheid van de ruiter is zorgen dat de spullen, die je voor je paard gebruikt goed passen. Maar ook als de spulletjes netjes passen op je paard, kan er nog steeds irritatie ontstaan als de spullen niet goed zijn onderhouden. Vuil en viezigheid kunnen gaan schuren en onverzorgd leer dat droog wordt, wordt ook ruw. Houd je spullen dus schoon en soepel, dan heeft je paard daar geen last van.

Te strak

De laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste tip, die Horse.co gaf over het harnachement is dat je moet zorgen dat de spullen niet te strak zitten. De neusriem is een deel van het hoofdstel, dat snel te strak wordt aangetrokken. Dat is niet alleen onaangenaam voor een paard, maar het belemmert hem mogelijk ook in zijn ademhaling. Het ene paard blijft zonder problemen doorgaan en valt pas uit als er echt schade ontstaat door zijn harnachement, maar een andere reageert veel heftiger en laat zich niet meer werken. Zorg dus dat je op deze dingen let. De spullen voor je paard kosten allemaal een aardige duit, dus het is zonde als het niet zou passen, niet goed onderhouden wordt of verkeerd wordt gebruikt.

Bron: Horse.co

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.