Verbeter je optreden vanaf de bank • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbeter je optreden vanaf de bank

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je succes wilt hebben met je paard, dan moet je natuurlijk oefenen en uren doorbrengen in het zadel, zo leer je rijden. Maar op momenten dat je even niet rijdt zijn er ook dingen, die je thuis op de bank kunt doen. Vanwege de corona-omstandigheden zette Horse Network een paar ideetjes op een rijtje, waarmee je thuis ook wat voorbereidingen kun treffen voor wanneer wedstrijden weer mogen.

Een sterke basis

Een sterke basis is niet alleen belangrijk in de training van je paard, maar ook in mentale en emotionele fundering van een ruiter. Hoe sterker je in je schoenen staat als ruiter, hoe minder dingen van buitenaf invloed hebben op je prestaties.

Waarom rijd je?

Wanneer je wat meer tijd ‘vrij’ hebt omdat er op het moment toch niet veel te doen is, zet dan voor jezelf op een rijtje waarom je rijdt. Wat is het belangrijkst voor jou als ruiter en waar haal je het meeste plezier uit met je paard. Dit zelfbewustzijn helpt je wanneer je straks weer mag starten, maar ook al voor die tijd in de training. Wanneer je namelijk weet waarom je iets doet en wat je graag wil, dan is het makkelijker om de focus te houden en je droom of doel na te streven.

Visualiseer

Thuis kun je op de bank of op een rustig plekje ergens anders rustig de tijd nemen om te visualiseren wat je graag wilt bereiken. Speel het filmpje af in je hoofd van je ideale proef, je ideale training of je ideale clinic. Stel je daarbij ook voor hoe je eventuele probleempjes oplost en hoe je werkt aan de verbeterpuntjes aan jezelf en aan je paard. Haal ook af en toe herinneringen op aan proeven of trainingen waarbij je met een heel tevreden gevoel van je paard kwam en wat je toen deed om zo fijn te rijden. Dat is ook een manier om een betere ruiter te worden en nog wat meer voorbereid te zijn voor als het straks allemaal weer ‘normaal’ wordt.

Mindful

Gebruik de tijd ook om nog meer ‘in het moment’ te leren zijn. Er zijn verschillende manieren om mindfulness te oefenen en met simpele ademhalingsoefeningen, die je bijvoorbeeld online kunt vinden, kun je jezelf leren meer in het hier en nu te blijven. Het grote voordeel dat je daar als ruiter van hebt, is dat je op die manier meer bij je paard kunt blijven en ook beter kunt reageren op wat je paard doet en nodig heeft. Je paard denkt niet aan gisteren of morgen als je met hem aan het werk bent, voor hem is er alleen het ‘nu’ en om hem helemaal met zijn aandacht bij jou te krijgen zou je je als ruiter ook alleen op hem moeten focussen.

Bron: Horsenetwork

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook