Veelvoorkomende houdingsproblemen onder ruiters • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Veelvoorkomende houdingsproblemen onder ruiters

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Tijdens het rijden spannen ruiters vaak te veel hun armen en benen aan, terwijl de romp juist aangespannen zou moeten zijn. Het is de kunst om je armen en benen zo los en flexibel mogelijk te houden. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is niet altijd zo. Hier wat handige tips om je eigen houding tijdens het rijden te verbeteren.

Bekkengebruik

Het probleem bij veel ruiters is dat ze een te holle of juist een te bolle rug hebben tijdens het rijden. De ene ruiter heeft heel veel bekkenmobiliteit tijdens het rijden en de ander juist te weinig. Bij zowel een holle als bolle rug is je bekkenmobiliteit beperkt. Wanneer je met een rechte rug op het paard zit, kan je bekken het beste meeveren in de beweging van je paard. Daarnaast zijn er ook nog ruiters die niet precies weten hoe ze hun bekken moeten gebruiken. De bedoeling is dat het bekken mobiel is en de romp stabiel.

Tenen naar binnen

Tenen die naar buiten steken, ook wel bekend als ‘kapstokvoeten’. Ook dit is een veelvoorkomend ‘probleem’ onder ruiters. Het kan zijn dat je jezelf niet eens bewust bent van je kapstokvoeten. Om dit op te lossen, kun je doen alsof je ski’s aan hebt. Zorg ervoor dat je je hakken wat naar buiten draait. Zo zit je automatisch mooier op je paard. In een neutrale voetpositie is je enkelgewricht ook mobieler, en zo kun je de bewegingen van je paard mooier laten doorveren.

Gespannen houding

Een te gespannen houding, met te strakke handen, schouders en armen, kan ervoor zorgen dat je na het rijden last hebt van je nek, schouders en vingers. Een gespannen houding ontstaat vaak doordat het paard sterk is, waardoor de ruiter nog meer met de voorkant bezig is om een fijnere aanleuning te krijgen. Vaak zie je dat de ruiter gaat trekken of te strak vasthoudt aan de voorkant, maar dit zorgt juist voor meer spanning en je paard gaat bovendien meer en meer op de hand leunen. Zorg ervoor dat je zo ontspannen mogelijk zit. Schud je schouders los en doe je handen eens naar voren. Het is een kwestie van geven en nemen. Vraag aanleuning, maar geef je paard ook de ruimte, zodat hij kan nageven en met zijn schoft omhoog kan bewegen.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook