Vastberaden, maar niet verbeten • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vastberaden, maar niet verbeten

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Om je paard iets te kunnen leren en om dingen die hij al kan te perfectioneren moet je als ruiter veel tijd steken in het oefenen en herhalen. Vaak zie je als je iets nieuws leert, dat het in het begin heel moeilijk lijkt, maar dat het met voldoende oefening steeds makkelijker wordt.

Gevaar

Toch zit er ook een gevaar in het bereid zijn om heel geconcentreerd te blijven oefenen en herhalen, want soms is dat niet de beste oplossing. Op het moment dat iets maar niet wil lukken, kan oefenen omslaan in een soort strijd, waarbij je ongemerkt en onbedoeld de druk steeds meer op laat lopen. Wanneer dat gebeurt dan is het vaak beter om juist even te stoppen met het vele herhalen en oefenen en voor een andere aanpak te kiezen.

Hulpen

“Vooral als iets niet werkt, wordt oefenen snel een felle strijd. De druk neemt toe, de ruiter verkrampt en het paard wordt geblokkeerd. Dan is het tijd om even stil te staan bij hoe je de hulpen geeft en hoe je paard reageert”, zegt sportpsychologe Inga Wolframm op Reiter Revue. “Dressuuramazone Kyra Kyrklund zei ooit: ‘Als ik altijd hetzelfde doe, krijg ik altijd hetzelfde resultaat’.”

Proberen

Wees nieuwsgierig naar wat er gebeurt als je probeert de hulpen net iets anders te geven en probeer uit of je je paard misschien op een andere manier uit kunt leggen wat je van hem wilt. Het zijn vaak kleine dingen, die een misverstand kunnen veroorzaken en je moet daarvoor als ruiter eerst naar jezelf kijken. Zo lang je voorzichtig en verstandig met je paard omgaat kun je door iets kleins aan te passen soms een grote stap verder maken

Emotie

Op het moment dat je merkt dat je emoties het van je overnemen als iets niet wil lukken, dan is het verstandiger om het hele onderwerp even te laten rusten. Wanneer je er op een ander moment als je weer kalm bent weer mee verder gaat, dan benader je je paard weer op een andere manier dan wanneer je boos of geïrriteerd bent. Je kunt ook eerst iets vragen waarvan je weet dat je paard het leuk vindt of dat hij het makkelijk kan. Dan kun je allebei even ontspannen en kun je daarna weer fris opnieuw beginnen.

Hulp

Kom je er zelf niet uit, vraag dan hulp aan je instructeur en bijt jezelf niet vast in datgene wat niet lukt. Als je niet direct je instructeur tot je beschikking hebt, dan kun je de tussenliggende periode gebruiken om dingen te oefenen die wel lukken of eventueel iets heel anders te doen met je paard zoals buitenrijden, werken aan de hand of bijvoorbeeld werken aan de longe. Geduld en vastberadenheid zijn goede eigenschappen, zolang vastberaden niet verandert in verbeten.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook