Van kleine naar grote baan • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Lonneke Ruesink

De overgang van een 20x40m-baan naar een wedstrijdbaan van 20×60 meter kan in het begin best wel een uitdaging zijn. Ook wanneer je thuis al langer gebruik maakt van een grote baan voor in de training, is het vaak nog even wat anders om er echt een proef in te gaan rijden. Horse and Hound gaf daarom een paar tips, die het wat makkelijker kunnen maken.

Alle tijd

In plaats van de grotere afmeting als moeilijk te zien, kun je het ook anders bekijken. Zo heb je in een grotere baan meer ruimte en meer tijd om je proef te rijden. Vaak heb je ook even wat meer tijd om over een volgende oefening na te denken en meer tijd om deze voor te bereiden.

Adem, kijk vooruit en haast je niet

Meer tijd hebben betekent niet dat je moet gaan haasten, ook al lijkt het alsof er geen einde komt aan de middellijn of de diagonaal. Adem goed door, concentreer je op het goede tempo en het juiste ritme van de beweging en houd dat de hele proef vast.

Oefen

Oefen de proeven als het lukt een aantal keer van tevoren en probeer als je thuis geen 20x60m-baan hebt ook eens een keer ergens rijden waar ze er wel een hebben. Neem de tijd om alle oefeningen precies te rijden en leer de nieuwe aanknopingspunten goed uit je hoofd. Weten waar en hoe de figuren gevraagd worden is een eerste stap naar succes.

Lange zijdes en diagonalen

Gebruik de lange zijdes en de diagonalen om je paard te showen. Maak in de hoeken nog even een extra halve ophouding zodat je goed gebalanceerd begint aan de lange zijde of diagonaal en rijd deze dan  actief, bergop en in balans helemaal tot het einde door.

Hoeken

De hoeken zijn altijd een belangrijk onderdeel van het rijden en dat blijft ook in een grote baan zo. Gebruik de hoeken om je paard nageeflijk te houden, een halve ophouding te maken en hem zijn binnenachterbeen een pasje extra onder zijn lijf te laten zetten.

Kijk naar anderen

Neem als je tijd hebt ook een kijkje bij andere ruiters die hun proef rijden. Daarmee kun je jezelf een beeld vormen van hoe je wilt dat je proef eruit ziet en zie je ook hoe zij de verschillende onderdelen aan elkaar rijden.

Smile

En last but not least: vergeet niet te lachen en te genieten dat je het voor elkaar hebt gekregen om alvast zo ver te komen!

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.