Twee 'simpele' technieken om te ontspannen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je wel eens last hebt van je zenuwen met rijden of van een beetje onzekerheid, dan ken je waarschijnlijk ook wel het gevoel van spanning in je lichaam als gevolg daarvan. Omdat er veel ruiters zijn die wel eens last hebben van deze spanning kwam Your Horse met twee vrij eenvoudige technieken, waardoor je automatisch wat meer ontspant.

Ademhaling

Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord dat doorademen belangrijk is bij het rijden. Wanneer je je adem in gaat houden of heel oppervlakkig gaat ademen, dan verspan je alleen maar meer en dat is precies wat je niet wilt.

Probeer daarom je ademhaling regelmatig even bewust te oefenen, zodat je onder spannende omstandigheden ook goed door kunt ademen. Dit kun je doen als je op je paard zit, maar ook als je achter je bureau zit of thuis bent. Hoe meer je oefent hoe makkelijker het wordt.

  • Adem vier seconden in
  • Adem dan acht seconden uit
  • Herhaal dit twee tot drie keer

Het langer uitademen dan inademen werkt ontspannend en als je inademt door je neus en uitademt door je mond, dan oefen je om de ademhaling nog beter te beheersen.

Verlicht spanning

Vaak gaan ruiters, die gespannen zijn. met verkrampte kaken rijden. Dat heeft dan weer effect op de schouders en daarna ook de rug en de rest van het lichaam. Dat kan ook gebeuren als je iets moet doen wat je moeilijk vindt zoals bijvoorbeeld doorzitten of een bepaalde overgang maken. Ook hiervoor heeft Your Horse een paar tips.

  • Laat je tong onderin je mond liggen
  • Open je kaken een klein beetje zodat je je mond een klein beetje opent
  • Duw je tong tussen je tanden om zeker te zijn dat je kaken los houdt
  • Herhaal dit zo vaak als nodig is om een meer ontspannen gevoel te krijgen.

 

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.