Trainingstips van topspringruiter Ian Millar • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Ruiters en trainers, die met één of meerdere paarden op topniveau hebben gereden, hebben vaak waardevolle lessen geleerd in hun carrière. Zeker ruiters en trainers, die al een poosje meedraaien op topniveau hebben daarom vaak goede tips voor anderen. Het maakt dan meestal niet uit in welke discipline men rijdt, het gaat uiteindelijk altijd om de training van een paard.

Ian Millar is een hele grote bekende in de springwereld en hij draait dan ook al jaren mee aan de top. World of Showjumping sprak met de Canadese ruiter over wat hij belangrijk vindt in de training en de wedstrijdcarrière van een paard en deze tips kunnen ook voor dressuurruiters heel waardevol zijn.

Goede basis

Een paard moet zowel fysiek als mentaal een goede basis hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Wanneer een paard een prestatie neer moet kunnen zetten in de ring, dan moet hij sterk, maar ook soepel genoeg zijn om dit aan te kunnen en naast het lichamelijks deel moet hij ook mentaal goed in balans zijn. Anders verhoog je het risico op blessures of beschadig je zijn zelfvertrouwen en het vertrouwen in zijn ruiter. Om dit voor elkaar te krijgen moet je in ieder geval zorgen dat de basis goed bevestigd is.

Herhaling

Paarden zijn gewoontedieren en hebben daarom baat bij een dagelijkse routine. Daar worden ze meer ontspannen van en dat uit zich weer in een verbeterde prestatie. Leren doen paarden door herhaling, maar dat geldt ook voor ruiters en ook daarvoor is die routine iets fijns. Wanneer je zorgt dat je iets zo vaak oefent tot het een automatisme wordt om het zo uit te voeren, dan wordt het gedrag van een paard ook steeds voorspelbaarder en betrouwbaarder.

Individu

Millar vertelt op WoSJ dat hij niet meer kan tellen op hoe veel paarden hij in zijn leven heeft gereden, maar dat hij er nog nooit twee tegen is gekomen, die hetzelfde zijn. Als ruiter moet je daarop inspelen en altijd op zoek gaan naar hoe je een paard het beste kunt trainen. Elk paard is een individu en zo moet je ze ook behandelen. Als ruiter heb je de taak om uit te vinden wat het beste bij een paard past en hoe hij het beste getraind kan worden.

Blessure-preventie

Blessures zijn niet alleen vervelend omdat het soms (heel veel) tijd kost om er weer bovenop te komen. Als je paard een blessure heeft dan vertraagt dat ook de vooruitgang lange tijd. Een blessure en de daarbij noodzakelijke rust is vaak mentaal niet goed voor een paard en bovendien kost het meestal ook nog eens een hoop geld. Het is dus belangrijk om blessures zo goed mogelijk te voorkomen. Dat is niet altijd mogelijk, maar met behulp van goede opbouw en voldoende variatie in de training, goed passend harnachement, een passend voerschema en een team van deskundigen, die je kunt raadplegen over zijn algehele welzijn kun je het risico wel verkleinen. Denk bij deskundigen bijvoorbeeld aan een dierenarts, hoefsmid en een  fysiotherapeut.

Reële verwachtingen

Wanneer je als ruiter zorgt dat je reële verwachtingen hebt van je paard en hem ook daarnaar traint en rijdt, dan voorkom je dat hij het vertrouwen in je verliest omdat je hem overneemt. Natuurlijk moet je hem uitdaging bieden en kom je niet verder als je niet steeds iets meer vraagt, maar dingen vragen, die hij (nog) niet aankan, zorgt voor frustratie en beschadigt de onderlinge band met je paard.

Luisteren

Ook kunnen luisteren naar je paard naar je paard is een van de dingen, die het verschil kunnen maken als het gaat om het bereiken van je doel. Niet alleen oog hebben voor zijn behoefte, maar hem ook zo goed proberen te leren kennen dat je vrijwel direct merkt als er iets anders is met hem. Bovendien is het goed als je empathisch bent naar je paard toe. Hij weet niet waarvoor hij elke keer al die gymnastiek moet doen en waarvoor die oefeningen allemaal dienen, hij doet het omdat je het hem vraagt. Houd dus rekening met spierpijntjes en de opbouw van je schema en pas het aan aan je paard als je merkt dat hij zich er een keer minder goed bij voelt en vergeet hem ook niet te belonen voor alles wat hij voor je doet.

Bron: WoSJ

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.