Train je paard overal(l) • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Train je paard overal(l)

Wandelen met je paard Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Ruiters besteden vaak veel tijd aan de training van hun paard. Er wordt gelest en worden clinics gevolgd en voor de variatie wordt er niet alleen dressuurmatig getraind, maar ook met balkjes gewerkt en een keer een buitenrit gemaakt. Maar wat soms wel eens vergeten wordt, is de training van een paard in de omgang.

Fijn in de omgang

Een paard dat fijn in de omgang is, is vaak heerlijk om mee te werken. Niet alleen omdat het veiliger is als een paard netjes naar je luistert als hij met je mee loopt of wanneer je hem verzorgt, maar ook omdat een paard dat altijd en overal gewend is dat hij zich moet ‘gedragen’ vaak onder het zadel ook makkelijker aan de hulpen is.

Oefenen

Net als met alles geldt dat je je paard dingen kunt leren door het met hem te oefenen. Wanneer je paard bijvoorbeeld uit de box of paddock haalt, laat hem dan goed met je meelopen. Wil hij nog wel eens voor je uit lopen of is hij juist niet vooruit te branden, plan dan tijd in om het meelopen te oefenen.

Begin het liefst op een terrein waar je lekker de ruimte hebt en de bodem goed is. Neem als startpositie in dat je benen naast die van de voorbenen van je paard staan en ga lopen. Je kunt je paard even op gang laten komen door te klikken met je tong of te zeggen dat hij moet stappen, maar als hij niet in je tempo meeloopt, dan tik je hem even met je zweepje aan achter je zonder dat je omkijkt. Als hij dan in het goede tempo loopt beloon je hem, zoals je ook zou doen wanneer je rijdt. Neem hem dan terug door even de druk op het halstertouw of de teugel te vergroten en ontspan zodra je paard stopt. Ook hier beloon je hem voor zijn antwoord. Laat hem ook een paar pasjes achteruit zetten en blijf consequent een antwoord verlangen en belonen als hij luistert.

Opzij

Een ander moment waarop je de gehoorzaamheid kunt oefenen is wanneer je paard op de poetsplaats staat. Probeer je paard opzij te laten stappen door met je hand even druk uit te oefenen op de plek waar normaal je been ligt. Blijf vragen tot hij echt opzij gaat en verhoog de druk als hij niet direct antwoord geeft. Zodra hij antwoord geeft haal je je hand weg en beloon je hem. Vraag het rustig een aantal keer (extra), maar zorg dat je altijd antwoord krijgt en altijd beloont. Reageer ook hier net als wanneer je hem een stapje opzij wilt laten doen onder het zadel. Je bent pas tevreden als hij antwoord geeft.

Overal(l)

Je kunt soms in alle hectiek wel eens vergeten dat je eigenlijk overal(l) op moet letten dat je paard gehoorzaam en oplettend moet zijn of soms zo blij zijn met hem dat je hem sommige kleine dingetjes vergeeft, maar uiteindelijk gaat een paard dan steeds iets meer uitproberen en voor je het weer loop jij achter je paard aan in plaats van dat hij met je meeloopt.

Bron: Horseandrider

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook