Topdressuur op leeftijd • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Topdressuur op leeftijd

Ulla Håkanson - Foto: Kim Lundin

Wij doen het ze niet na: Grand Prix rijden. Al helemaal niet wanneer je bedenkt dat de ruiter en amazones die we interviewden allemaal boven de zestig jaar zijn, en alle drie nog actief (internationaal) Grand Prix rijden. Ze hebben allen ruimschoots hun sporen verdiend in de dressuursport, en denken er nog niet over om te stoppen. Erg inspirerend, en we wilden dan ook weten waarom en hoe ze het doen, rijden op hoog niveau op deze leeftijd.

We spraken met Rien van der Schaft (65), Mary Hanna (64) en Ulla Håkanson (81).

Rien van der Schaft

Rien van der Schaft, de huidige bondscoach van Finland, rijdt Grand Prix met Chopin (v. Dayano), en mocht het zover komen dan sluit hij een internationale start met Chopin niet uit.

“Het is voor mij de normaalste zaak van de wereld om te blijven paardrijden. De kick van het rijden, het voelen dat je je paard verbetert, dat is mijn dagelijkse drive. En het maakt mij niet uit of dat thuis is, of op wedstrijd. Ik heb nooit begrepen waarom anderen, zodra ze een bepaalde leeftijd bereiken, willen stoppen met actief wedstrijden rijden. Ik heb een beetje het gevoel dat dat typisch Nederlands is.”

Mary Hanna

Mary Hanna start niet alleen nog altijd met twee paarden internationaal Grand Prix, maar heeft daarnaast een groot doel voor ogen: de Olympische Spelen in Tokio.

“Misschien ’s ochtends vroeg als ik uit bed kom dan voel ik wel dat ik een beetje ouder word, maar op het paard heb ik nergens last van. Dan voel ik me net zo fit als altijd. Wel probeer ik paarden te zoeken die goed bij me passen, paarden die energiek zijn en van zichzelf veel looplust hebben.”

Ulla Håkanson

Ulla Håkanson is een Zweeds dressuuricoon in vele opzichten. Ze is veruit een van de meest succesvolle Zweedse amazones ooit, en weet nog van geen ophouden. Ze rijdt nog altijd zelf de vrachtwagen naar wedstrijden. Met Diddy Cool start ze internationaal Grand Prix.

“Ik heb nog altijd heel veel plezier in het zadel, rijden is de perfecte manier om kwiek en up-to-date te blijven. Het is goed om een doel te hebben om naartoe te werken, zoals bijvoorbeeld wedstrijden. Ook zonder wedstrijden zou ik blijven paardrijden, maar ik kán nog wedstrijden rijden dus waarom zou ik het laten?”

De hele interviews en verhalen van Rien, Mary en Ulla zijn te lezen in Dressuur 5-2019! Bestel deze editie hier!

Bron: Dressuur
Tekst Rien en Mary: Bettine van Harselaar
Tekst Ulla: Kim Lundin

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook