Tips voor een goede eerste wedstrijdervaring • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tips voor een goede eerste wedstrijdervaring

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je besluit dat het tijd wordt om voor het eerst een keer met je (jonge) op wedstrijd te gaan, dan zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn in de aanloop naar die wedstrijd toe. Allereerst zorg je natuurlijk dat je je paard in de training goed voorbereidt, zodat je weet dat jij en je paard de proef goed beheersen, maar er zijn nog een paar dingen waar je even op zou moeten letten om er een succes van te maken.

Rijbaan

Ook wanneer je de oefeningen en figuren, die in de proef gevraagd worden, goed beheerst is het fijn om even extra aandacht te besteden aan waar deze allemaal worden gevraagd. Wanneer je een figuur of een oefening op de juiste plaats oefent, dan krijg je een beter overzicht van hoe groot of hoe klein je de oefening moet rijden. Wanneer je ook een paar onderdelen achter elkaar oefent, dan ontwikkel je het gevoel van het achter elkaar doorrijden van de proef en daarmee een stukje routine. Dat komt dan goed van pas in de proef, dan kun je de tussenliggende stukken ook gebruiken om de losse onderdelen vloeiend aan elkaar te verbinden.

Precies

Zorg dat je precies bent in het rijden. Maak daar een gewoonte van. Een volte bij A moet een volte bij A zijn en de middellijn is de middellijn en niet een lijn een meter of twee daarnaast. Hoe leuk jouw paard ook is, als je er een potje van maakt omdat je niet precies rijdt gooi je onnodig punten weg.

Rijd je paard, niet de proef

Wanneer je zorgt dat je weet hoe de proef gaat en weet dat je de gevraagde oefeningen ook beheerst, dan kun je je concentreren op het rijden van je paard in plaats van het rijden van de proef. Je paard kan in het begin best wat meer gespannen zijn dan dat je thuis van hem gewend bent en juist als je dan zelf zorgt dat je blijft rijden, dan stel je hem gerust.

Neem het commentaar mee

Laat je proef als het mogelijk is door iemand filmen zodat je ook zelf kunt zien hoe je gereden hebt. Wanneer je dan ook het jurycommentaar meeneemt bij het bekijken van je proef, dan is dat vaak heel leerzaam. Laat het filmpje eventueel ook aan je instructeur zien net als het protocol en stem dan met hem af waar je je op moet gaan concentreren in de training en de voorbereiding van de volgende wedstrijd.

Bron: Horse-illustrated

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook