Tien redenen om blij te zijn als je kind gek is van paarden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tien redenen om blij te zijn als je kind gek is van paarden

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Voor paardenmensen is het vaak leuk als ze kinderen hebben, die ook gek zijn van paarden. Wanneer je zelf rijdt begrijp je niet alleen goed waar dat vandaan komt, het is ook leuk om de liefde voor paarden te delen met je kind en om deze hobby samen te beoefenen.

Maar  een gezamenlijke hobby is niet het enige waarom het leuk is als je kind paardengek is, Horse-illustrated verzamelde nog negen redenen om blij te zijn als kinderen gek zijn van paarden.

Verantwoordelijkheid

Leren om voor een paard of pony te zorgen leert je een bepaalde verantwoordelijk. Ook als het niet je eigen pony is, leer je toch op de meeste maneges dat het niet alleen maar om het rijden gaat, maar ook om de verzorging van de pony en zijn spullen.

Toewijding

Om echt te leren rijden moet je als ruiter een zekere toewijding hebben. Als ruiter leer je dan ook om niet op te geven, om door te blijven oefenen als het niet gelijk lukt en weer op te staan als je een keer valt.

Trots

Met paarden leer je dat je dingen heel vaak moet oefenen om beter te kunnen worden, maar er is haast geen fijner gevoel dan wanneer het dan eindelijk lukt. Dat gevoel van trots zijn op iets dat je bereikt hebt is een boost voor je zelfvertrouwen.

Focus

Om goed te leren rijden moet je leren focussen. Dat is niet alleen goed voor het rijden, maar het helpt je ook in je latere leven als je hebt geleerd om je op een ding te concentreren en je niet af  te laten leiden.

Balans

Om goed te kunnen rijden, moet je als ruiter ook fit zijn en over een goede conditie beschikken. Bovendien is rijden heel goed voor je balans en je houding. Rijden is nu eenmaal niet alleen maar zitten, maar zet ook een heleboel spieren aan het werk.

Samen zijn

Omgaan met andere kinderen, die dezelfde passie delen is een fijne manier van samen zijn. Omdat je de liefde voor paarden deelt,  is het vaak makkelijker aansluiting vinden met anderen.

Geluk

Een fijne rit, in de bak of buiten, geeft een onmiddellijk geluksgevoel en dat zie je ook vaak terug als kinderen even ergens mee zitten. Maar niet alleen het rijden brengt dat fijne gevoel, een paard is een maatje waar je met al je problemen terecht kunt. Vaak is gewoon bij hem zijn al genoeg  om weer blij te worden.

Voor het leven

Paardrijden is een vaardigheid waar je voor de rest van je leven over blijft beschikken. Alhoewel je nooit uitgeleerd bent met paarden, blijft datgene dat je al geleerd hebt je altijd bij en kun je ook als je tussentijds stopt het later zo weer oppakken.

Werken naar een doel

Het werken naar het beheersen van een nieuwe oefening of een klasse hoger leert je naar een doel toe werken. Dat is ook een vaardigheid, die je in de rest van je leven nog vaak handig van pas kan komen.

Bron: Horse-illustrated

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook