Thuis-tips om rechtop zitten te oefenen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Thuis-tips om rechtop zitten te oefenen

Als ruiter wil je graag mooi rechtop op je paard zitten. Niet alleen omdat dat er mooi uitziet, maar ook omdat je als je rechtop zit makkelijker in balans blijft en je paard dus ook minder stoort, waardoor je je paard beter aan kunt voelen en je hulpen gerichter kunt geven.

Stijf

Bij het rechtop zitten is het wel belangrijk dat je jezelf niet stijf maakt in je poging om zo goed mogelijk rechtop te zitten, want als je stijf bent of jezelf vast zet, dan kun je juist de beweging van je paard minder goed volgen.

Begeleiding

Het oefenen om mooi rechtop te zitten is natuurlijk iets dat je in het zadel moet doen. Daarom is goede begeleiding ook belangrijk en kan het zeker ook zinvol zijn om eens een paar keer aan de longe te rijden als je paard dara geschikt voor is.

Thuis

Maar behalve aandacht aan je houding en zit besteden als je aan het rijden bent, kun je ook thuis of in ieder geval zonder paard iets doen aan je houding. Om te beginnen zou je volgens een biomechanica-expert op Dressage Today een oefening kunnen doen, die je in slowmotion uitvoert en zorgen dat je je bewust wordt van je eigen houding.

Hoofd boven je bekken

Heb je bijvoorbeeld als je loopt, je hoofd en je schouders boven je bekken? En ben je als je gewoon loopt los in je rug en houd je je schouders ontspannen laag en terug? Wanneer je zonder paard al scheef loopt of jezelf vasthoudt, dan houd je daar niet ineens mee op als je op je paard zit. En als je weet dat je bijvoorbeeld je schouders optrekt, dan kun je daar alvast op gaan letten en aan ontspanning werken.

Inzakken in slowmotion

Wanneer je rechtop op een stoel gaat zitten met je benen voor je uit en je voeten op de grond, zak dan eens heel langzaam in elkaar. Dat is natuurlijk niet de houding, die je wilt hebben op je paard, maar let bij het in elkaar gaan zitten op op wat je voelt in je lijf. Om ingezakt te gaan zitten kantel je je bekken, maak je je rug bol en ga je een beetje op de achterkant van je billen zitten. Je schouders zakken naar voren en je wordt kleiner voor je gevoel. Wanneer je dan vanuit je bekken weer meer rechtop gaat zitten en je probeert bijna wervel voor wervel jezelf op te richten terwijl je je spieren zoveel aanspant als nodig om rechtop te kunnen zitten, maar niet meer dan dat, dan word je je steeds bewuster van je lichaam. En dat kun je dan weer gebruiken als je op je paard zit.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook