Tekenen dat de herfst begint • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tekenen dat de herfst begint

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De herfst is inmiddels begonnen volgens de kalender en volgens de meteorologie startte de herfst zelfs al drie weken geleden, maar paardenmensen hebben vaak zo hun eigen manier om te weten dat de herfst er echt aan begint te komen.

Horse and hound verzamelde een aantal van die typische tekenen en zette ze op een rijtje.

 • Haren
  Ze komen er niet alleen in bosjes uit bij het borstelen, maar ook je singel lijkt wel van ander materiaal na het rijden en je schabrakjes hebben eerst een borstelbeurt nodig voor ze de wasmachine in kunnen.
 • Te warm/te koud?
  De nachten worden fris en de dagen zijn soms nog heel warm, maar soms ook helemaal niet. Er gaat steeds meer tijd zitten in het bedenken welke deken je paard op moet voor de nacht en of de deken overdag af moet of niet. Vervolgens zit je je thuis zorgen te maken of hij het toch niet te koud heeft met dat dunne dekentje of juist te warm met die iets dikkere die je hebt opgelegd.
 • Weer-app-verslaving
  Volg je normaal een tot twee keer per dag de weersvoorspelling, in de herfst kun je wel aan je weer-app vastgelijmd blijven, want het weer kan zo snel veranderen en een fikse bui in de herfst meestal met een behoorlijke wind is gewoon geen lekker idee als je paard buiten staat.
 • Dekens
  Met het koude en natte weer in aantocht, is het voor de meeste ruiters tijd om weer even te checken of ze eigenlijk wel genoeg dekens hebben en ook in voldoende varianten qua dikte. Misschien wel weer tijd voor een (of meer) nieuwe. De herfst is een prima tijd om even te shoppen.
 • Vocht
  Zelfs al is het nog geen echt herfstweer, als de dagen korter worden en de temperatuur zakt, dan wordt de wei vaak ook niet meer zo droog en blijven paddocks na een bui ook wat langer nat. In de herfst moet je vaak extra op gaan letten dat je paard geen mok krijgt of andere kapotte plekjes op zijn benen door vocht en vuil.
 • Mooi
  Buiten de extra zorgen, levert de herfst ook mooie momenten. Denk aan die opkomende zon als je een vroege buitenrit maakt, waarbij alles nog een beetje nevelig is. Of aan de mooie herfstkleuren in het bos, die ontzettend geschikt zijn voor een mooie foto-shoot met je paard.
 • Genieten
  De meeste ruiters kunnen er wel van genieten als ze hun paard lekker buiten in het zonnetje zien staan, maar als het herfst is dan is dat vaak nog net iets intensiever omdat je weet dat het buitenseizoen er weer bijna op zit.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook