Te warme pezen sneller geblesseerd • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Te warme pezen sneller geblesseerd

Foto: www.arnd.nl

Als paardenliefhebber ben je over het algemeen enorm gemotiveerd om goed voor je paard te zorgen en omdat je zuinig bent op je paard zou je hem soms het liefst van top tot teen inpakken zodat hij zich niet bezeert of blesseert.

Bandages

In onze rubriek ‘Feit of fabel’ hebben we al een keer aandacht besteed aan of bandages schadelijk zijn voor de paardenbenen en in het bericht van Bartels Horse & Health Institute is er eveneens aandacht voor het effect van bandages. Samenvattend komen de conclusies erop neer dat bandages in bepaalde gevallen wel bescherming kunnen bieden voor de kwetsbare paardenbenen, maar dan niet in de training. In de training loopt de temperatuur met bandages om de benen te hoog op en dat kan leiden tot denaturatie van peesweefsel, de eiwitten in de pees worden hard en daarmee verliest de pees aan veerkracht.

Gekookt ei

Dat proces kun je vergelijken met het koken of bakken van een ei. “Als eiwitten te warm worden gebeurt er iets dat we denaturatie noemen. Dat houdt in dat een molecuul zijn ruimtelijke structuur verliest. Vergelijk het met een kippenei. Het eiwit is glazig en vloeibaar in een rauw ei. Als we dat ei verhitten verandert het eiwit van structuur. Het wordt in dat geval wit en vaster qua structuur. Dat proces is onomkeerbaar”, legt Bartels uit. “En dat begint al bij een temperatuur van 42 graden.”

Geleidelijk

“Bij temperaturen van 43 tot 44 graden vindt er denaturatie van peesweefsel plaats. Dat betekent niet dat gelijk de hele pees ‘gekookt’ of stuk is, maar op zijn minst zullen enkele vezels hun ruimtelijke structuur kwijt zijn. Microtraumata noemen we dat: een paar kleine beschadigingen. Die vezels zijn door die beschadiging niet meer functioneel en leveren geen bijdrage meer aan de belastbaarheid en treksterkte van de pees”, aldus Bartels. ” Als dit proces van denaturatie regelmatig plaatsvindt in de pees doordat de temperatuur onder de beschermers te veel oploopt kan dit uiteindelijk de kans op een echte peesblessure vergroten. Bandages worden echter niet vaak als boosdoener gezien, omdat ze niet zomaar tot acuut letsel leiden. Toch kunnen ze een grote rol spelen in het geleidelijk ontstaan van blessures.”

Tips

Hoewel je dus je paard wilt beschermen voor invloeden van buitenaf, moet je dus bedenken dat je als je hem te goed inpakt juist kunt beschadigen. Daarom gaf Bartels ook een paar tips.

  • Het gebruik van beschermers beperken. Zo is er eigenlijk geen enkele goede reden om nog bandages te gebruiken. De hedendaagse mode bij dressuurruiters om de paarden in te pakken met lange lappen, bandages en soms ook nog springschoenen is voor het paard en zijn benen echt niet bevorderlijk. Natuurlijk, het kan mooi zijn voor de show, maar meer dan dat ook niet. Als beschermen beschadigen wordt door te hoog oplopende temperaturen schieten we ons doel voorbij.
  • Kies eerder voor een minder afgesloten peeskap, die wel de pezen beschermt tegen aantikken, maar niet heel het been warm inpakt.
  • Doe de peesbeschermers af zodra je gaat uitstappen (of draven als dat zonder beschermers ook kan).
  • Koel de pezen met stromend water na de training, zeker in de zomer, of gebruik een cold pack die goed koel blijft en niet snel opwarmt.
  • Tikt je paard zichzelf zelden of nooit aan? Heeft hij geen ijzers en maak je ook geen hoge sprongen? Wellicht is het gebruik van beschermers dan helemaal niet nodig. Probeer zelf wel goed in te schatten of je het verantwoord acht.
  • Neem heel je management en trainingsschema onder de loep om over- en ondertraining te voorkomen en om pees- en overige blessures te voorkomen.

Tot slot

Gebruik beschermers dus met verstand, laat je bandages in de kast liggen en zorg voor tijdige koeling van de pezen. Zo kan een hoop blessureleed voorkomen worden (uiteraard spelen hierbij veel meer factoren een rol, maar de peestemperatuur is zeker van belang..)!

Lees het volledige bericht hier

Bron: Bartels Horse & Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook