Stappenplan voor een trainingsschema • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je op je paard kunt gaan zitten na een drukke werkdag en je hebt ook na het rijden nog van alles te doen, dan kan het aanvoelen alsof je niet genoeg kan trainen met je paard ook al heb je wel voldoende tijd. Het resultaat van zulk soort stress is dan dat je soms niet helemaal bij je paard bent met je gedachten en ook niet aan productief trainen toe komt.

Alle niveaus

Topeventer Gareth Hughes is ook gewend om een volle agenda te hebben en hij heeft om te voorkomen dat hij doelloos rondrijdt, terwijl hij juist veel zou kunnen doen, zijn eigen zes stappen voor een training gemaakt. Voor Hughes maakt het niet uit of hij een jong paard rijdt of eentje, die al verder is opgeleid, hij gebruikt deze stappen bij ieder paard dat hij traint.

Voordeel

Binnen zijn stappenplan is er ruimte om oefeningen te rijden op het niveau van je paard en dat maakt het niet alleen goed voor de oefeningen, maar ook makkelijker om je vooruitgang bij te houden. Bovendien geeft de routine een houvast voor zowel jezelf als je paard, waardoor je vertrouwen krijgt in je eigen kunnen.

Zes stappen

De zes stappen die Hughes altijd volgt zijn deze:

  • Stappen (als het mogelijk is met lange teugel) om je paard mentaal en lichamelijk voor te bereiden op zijn werk.
  • Werken aan balans, het ritme en stretchen in de warming up.
  • In alle drie de gangen werken aan impuls en zorgen dat hij voorwaarts is en op je hulp reageert.
  • Voorwaarts-zijwaarts werken om je paard soepel te maken en om voor jezelf als ruiter meer controle te hebben over hoe je paard zijn lichaam gebruikt.
  • Enkele oefeningen en stukjes uit je proef rijden om deze te verbeteren of nog fijner af te stemmen.
  • Aandacht en tijd besteden aan de cooling down waarbij je je paard ook weer laat stretchen en laat ontspannen.

Op maat

Het is heel belangrijk dat je goed oplet hoe je paard is. Met een lange teugel stappen en draven is niet zo’n goed idee wanneer hij op ontploffen staat, maar wanneer je hem dan juist met iets meer contact rijdt in het begin, dan kun je vaak later wel wat meer aandacht besteden aan het stretchen. Zolang je maar niet vergeet dat de warming up een belangrijk onderdeel is van de training.

Met een jong paard ben je misschien niet aan echt stukken uit een proef rijden toe, maar je kunt dan ook extra aandacht besteden aan bijvoorbeeld mooie voltes rijden en veel van hand veranderen om hem fijn aan de hulpen te krijgen.

Ieder paard

Ieder paard heeft op zijn eigen niveau baat bij een trainingsschema waarin de zes stappen verwerkt zijn, maar neem als ruiter wel de tijd om uit te vinden hoe je paard het fijnst reageert op je hulpen. Hoe beter je je paard kent, hoe beter je op elkaar ingespeeld raakt en hoe vaker je de zes stappen bewust in de training verwerkt, hoe eerder het een vaste gewoonte wordt.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.