Sönke Rothenberger: ‘Via Instagram meteen 80 lesklanten’ • Dressuur Magazine
Algemeen
Sönke Rothenberger geeft de Masterclass. Foto: Fleur Louwe.

Niemand minder dan de nummer twee van de wereld, de Neder-Duitser Sönke Rothenberger, was afgelopen januari twee dagen in het hoge Noorden om clinics te verzorgen. Op de Sunrise Stables in Assen gaf hij 26 talentvolle dressuurruiters les, waaronder Dressuur Magazine-abonnee Petty Vos. Een uitgebreid verslag hiervan lees je in de Masterclass van het nieuwe Dressuur Magazine. Sönke blijkt, naast een superaardige gozer, ook een goede leermeester.

Sönke is bepaald geen onbekende voor Dressuur Magazine: Ruim drie jaar geleden was de familie Rothenberger gasthoofdredacteur van het blad, en zo waren we al eens een weekend lang te gast op het prachtige Gestüt Erlenhof in Bad-Homburg waar de Rothenbergertjes wonen. Voor de rubriek ‘Proef in Beeld’ reed de toen twintigjarige Sönke met de pas zevenjarige Cosmo een GP U25-proef. Toen al viel het enorme gemak en talent van de Van Gogh-zoon op, en de ongedwongenheid waarmee ‘springruiter’ Sönke – destijds bracht hij ook nog springpaarden uit tot 1,40 m-niveau – rondreed.

Run op Instagram

In een paar jaar tijd kan er veel veranderen, beaamt Sönke als we hem weer spreken in Assen. Inmiddels heeft hij, evenals zijn ouders Sven en Gonnelien, deelgenomen aan de Olympische Spelen en staat hij zelfs nummer twee op de wereldranglijst. Het heeft hem weinig verandert en hij is nog aardig als altijd. Maar hoe komt hij nu in Assen verzeild? “Ze hebben me gevraagd”, lacht hij.

Een paar jaar terug gaf de jonge ruiter nog helemaal geen lessen, hoe is dat dan zo gekomen? “Eigenlijk heel toevallig. Deze winter rijd ik geen Wereldbekerwedstrijden met Cosmo en is het niet zo druk op de Universiteit.” (Sönke volgt een Master in Management, red.) “Mijn zussen en ik hadden toen bedacht dat het wel leuk was om wat lesweekenden te organiseren bij ons thuis. We plaatsten een oproepje op Instagram en hadden de volgende morgen al tachtig aanmeldingen! Toen hebben we die ruiters verdeeld over vier weekenden en ben ik met lesgeven begonnen. Inmiddels heb ik ook vier of vijf vaste lesklanten die wekelijks komen. Ik vind het erg leuk om te doen, zeker als iemand echt wat wil leren.”

Goede instructeur

Of de ruiter zich volledig gaat richten op de paardensport, weet hij nog niet. “Ik denk dat het best moeilijk is om geld te verdienen in de paarden. En helemaal als je mee wilt doen in de topsport, want je zal toch ook eens goede paarden moeten verkopen. Ik houd er echter ook niet van om achter een bureau te zitten, dus we zullen zien.” De ruiter heeft, naast Cosmo, nog wel een paar jonge talenten klaarstaan: een vijfjarige merrie van Lord Leopold, een negenjarige San Amour en een achtjarige Zack.

Het lesgeven gaat hem in elk geval net zo makkelijk en goed af als het rijden. In vlekkeloos Nederlands en met ogen in voor- en achterhoofd geeft Sönke goede tips, opbouwend commentaar en vertelt hij tussendoor regelmatig over hoe hij bepaalde oefeningen aanvliegt met zijn eigen paard Cosmo. De door Stephan Wensing en Annemiek Vincourt georganiseerde clinicdagen waren een succes.

De nieuwe Dressuur ligt aanstaande vrijdag 16 maart bij abonnees op de mat! Te koop in de winkel vanaf 19 maart.
Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Klik hier om een los nummer te bestellen. 

Bron: Dressuur

Tekst: Marije Stomps

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.