'Smile' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Smile’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Veel ruiters hebben wel eens te horen gekregen dat ze te gespannen kijken of te nors en dat ze meer zouden moeten lachen. Dat komt vaak omdat je als ruiter heel geconcentreerd bezig bent en daarbij nog wel eens een strak gezicht kan trekken. En voor een ander kan het dan wel eens lijken alsof je ontevreden bent, terwijl dat helemaal niet het geval is.

Lach

Het kan zowel voorkomen in de training als in de wedstrijdring, maar het heeft vaak wel invloed op het totaalbeeld. Want als je er als ruiter ontevreden uitziet, dan zal het ook wel niet fijn voelen en dat is niet wat je uit wilt stralen naar de jury. Wanneer je met een oprechte lach op je gezicht aan het rijden bent, ziet het er allemaal veel aantrekkelijker uit.

Oefenen

Nu kun je om te beginnen jezelf aanwennen om tussendoor steeds even te lachen. Zelfs wanneer je lacht op commando ontspant dat je gezicht en dat werkt verder door dan alleen de lach op je gezicht, je hele lichaam ontspant er iets door. Dit is iets dat je gewoon kunt oefenen.

Nep

Wat natuurlijk veel beter is dan een lach op je gezicht te forceren is een lach op je gezicht omdat je echt blij bent. En dat is ook iets dat je kunt oefenen.

Fan

Zorg om te beginnen dat je je omringt met mensen, die positief naar je rijden kijken en heb vooral zelf ook oog voor de goede dingen in de training. Wanneer je mensen om je heen hebt, die blij voor je zijn en in staat zijn om de nadruk vooral op de goede dingen te leggen, dat geeft dat een fijn gevoel, waarbij je eigenlijk altijd wel een oprechte glimlach of een echte smile van oor tot oor op je gezicht hebt.

Blij

Van dit lachen, ook al is het in het begin misschien vooral gemaakt en pas later oprecht, krijg je een blij gevoel. En juist met een blij gevoel kun je nog beter rijden zodat je meer en meer ontspannen op je paard zit.

Oefenen

Net als met veel nieuwe dingen moet je het oefenen om met een lach op je gezicht te rijden. Wat daar ook nog aan bij kan dragen is om zelf ook aan momenten te denken in je rijden waar je blij van werd. Terugdenken aan die keer dat je paard je fantastisch meenam in de grotere draf of dat hij die ene overgang die altijd lastig was ineens heel goed maakte, dat helpt ook. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat en ook al moet je in het begin misschien wel eens net doen alsof, hoe vaker je een moment met een oprechte lach op je gezicht kunt rijden, hoe makkelijker je dat gevoel vast kunt houden.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook