Lekker lang plezier met je 'senior' • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gisteren kon je al een paar adviezen lezen over de training van een ouder paard, die Dressagetoday gaf en vandaag komen daar nog een paar nuttige tips bij. Naast de juiste training spelen ook andere factoren mee, die kunnen helpen om lang plezier te kunnen hebben met je oudere paard.

Dieet

Een ouder paard heeft andere dingen nodig in zijn dieet dan een jong paard. Waar een jong paard nog groeit en bezig is met ontwikkelen en daarvoor bepaalde voeding nodig heeft, gaat het bij een ouder paard meer om vorm en conditie behouden. Laat je voor je oudere paard dan ook adviseren bij je keuze voor zijn voer en eventueel supplementen. Een deskundige op dat gebied kan vaak heel goed advies op maat geven. Daarmee voorkom je dat je met al je goede bedoelingen veel te veel gaat geven, waar je paard misschien alleen maar last van heeft.

Extra ondersteuning

Waar een ouder paard ook baat bij kan hebben is om zo nu en dan een beetje extra ondersteuning te krijgen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Natuurlijk is dat voor een jonger paard ook goed, maar juist bij een ouder paard, dat af en toe wat stijf kan zijn, kan een fysiotherapeut vaak gerichte oefeningen aanraden, die specifiek voor jouw paard goed zijn.

Geen hoef, geen paard

Zonder hoef heb je geen paard. Laat ook  je oudere paard regelmatig bekappen en eventueel beslaan door je smid. Zeker voor een ouder paard is het heel belastend als je zijn voeten lang laat worden waardoor er na een bezoek van de smid veel verandert.

Wedstrijdstress

Beperk de hoeveelheid wedstrijdstress voor je paard. Paarden hebben na een wedstrijd altijd even tijd nodig om bij te komen en te herstellen van alles wat er om een wedstrijd heen gebeurt. Zorg dat je met je oudere paard de wedstrijden uitzoekt die ertoe doen en geef hem tijd om bij te komen. Dat geldt eigenlijk ook voor het meerijden van bijvoorbeeld clinics. Wees selectief in waar je aan deel wilt nemen, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt samen met je paard.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.