Schiet het perfecte plaatje van je paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schiet het perfecte plaatje van je paard

Foto: Lily Forado

Paardenfotografe Dominique van Dreumel van Equigeniek wordt vaak gevraagd om foto’s te maken van paarden en veulens voor verkoop en veilingen en is al jarenlang een vaste waarde bij alle Europese Kampioenschappen voor de jeugd. Daar was ze ook dit jaar in Hongarije weer van de partij, maar daarnaast is ze ook vaak voor foto-shoots gewoon bij iemand thuis.

Mooie foto’s kunnen maken is natuurlijk echt een vak apart en dat kun je niet in een spoedcursus leren, maar voor wie graag zijn eigen paard zo mooi mogelijk op de foto zet, heeft de fotografe wel een paar nuttige tips.

‘Oortjes erop’

De mooiste foto’s zijn die waar je paard zijn oren mooi naar voren heeft of in ieder geval waarbij je kunt zien dat je zijn aandacht hebt. Daarom is het belangrijk dat je dingetjes hebt waarmee je zijn interesse kunt wekken. “Je kunt zorgen dat je wat brokjes hebt, een ander paard dat in de buuert is of bijvoorbeeld het geluid van een hinnikend paard op je telefoon”, vertelt Dominique. “Pas daarbij wel op dat je geen dingen gebruikt waar hij bang van is, want dan heeft hij misschien zijn oren wel naar voren, maar als je de angst in zijn ogen kunt zien, dan worden de foto’s niet mooi.”

Achtergrond

“Probeer te zorgen voor een rustige achtergrond als je foto’s gaat maken”, vervolgt Dominique. “Dan gaat de aandacht volledig naar het belangrijkste onderwerp en dat is je paard.”

Zon-schaduw

Een ander belangrijk detail om op te letten is hoe en waar de zon staat. “Bij het maken van de foto moet je ook goed opletten hoe de schaduw van je paard – en ook van andere dingen uit de omgeving – valt op de foto”, waarschuwt Dominique. “Je wilt geen harde schaduwlijnen door je foto heen hebben lopen.”

Hulp

Om mooie foto’s te kunnen maken is het vaak fijn om een of zelfs twee mensen te hebben, die je kunnen helpen. “Zelfs wanneer je je paard los wilt fotograferen kan het heel fijn zijn om iemand erbij te hebben, die je paard op afstand houdt”, legt de fotografe uit. “Want als je paard alleen steeds maar naar je toe komt om te knuffelen, dan komt er van poseren weinig terecht.”

Details

Het klinkt misschien heel logisch, maar toch ook nog even de tip om vooral op de details te letten. “Wanneer je een mooie foto wilt van je paard, zorg dan ook dat hij er tiptop bij staat”, aldus Dominique. “Haal dus de strootjes uit de manen en staart, zorg dat hij netjes geborsteld is en gebruik een hoofdstel of halster dat niet alleen mooi is, maar ook netjes schoon.”

Juiste hoogte

Voor een mooie foto moet je vanuit de juiste positie een foto maken, dat betekent dat je je steeds aan moet passen aan het paard. “Als je een shetlander bijvoorbeeld fotografeert is het niet mooi om die staand van bovenaf te fotograferen”, aldus Dominique. “Dan kun je beter door je knieën voor de foto. En dat geldt eigenlijk voor alle paarden. De mooiste foto’s zijn vanaf ooghoogte of net eronder, zodat de foto en de hoogte het beeld niet vertekenen.”

Geduld

Tot slot is de allerbelangrijkste tip, die Dominique mee wil geven om te zorgen dat je kijkt en luistert naar je paard en dat je heel veel geduld moet hebben als je foto’s wilt maken. “Als je paard soms even moet wandelen tussendoor of niet altijd zin heeft om te kijken, raak dan vooral niet in paniek en schiet ook niet in de stress, maar laat jezelf juist motiveren hierdoor om er net even dat extra mooie moment uit te kunnen halen”, raadt Dominique aan. “Al moet je veertig rondjes wandelen, je paard of pony moet ook soms heel eventjes de benen strekken en zijn gedachten kunnen verzetten want vergeet niet, ook poseren is voor een paard of pony vermoeiend en het kost veel concentratie.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook