Samen blij • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Samen blij

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voor veel ruiters is het bezig zijn met hun paard een van de hoogtepunten van de dag. Het is een stukje ontspanning na een werkdag of een na een dag op school om bezig te zijn met de verzorging en de training van hun maatje.

Team van twee

Het is natuurlijk heerlijk om als ruiter zoveel plezier te hebben met je paard, maar weet je ook of je partner in dit team van twee, je paard, net zoveel plezier beleeft eraan?

Happy

Ruiters willen allemaal het beste voor hun paard en dat is niet alleen goed voor zijn welzijn, maar ook voor wat je met hem kunt bereiken. Het is makkelijker om succes te hebben met een paard dat blij is, dan met een paard dat zich minder happy voelt.

Verschillende meningen

Over hoe je dan precies zorgt dat je paard blij is, daar zijn de meningen soms nog wel eens wat verdeeld. Natuurlijk is ieder paard anders en doe je het ene paard met andere dingen een plezier dan een ander paard, maar er zijn een aantal dingen die voor veel paarden opgaan.

De klok rond

Hoe goed je je paard ook vertroetelt en verzorgt als je er bent, er zijn ook een heel aantal uur dat je er niet bent. Omdat dat dat vaak het grootste deel van de dag is, heeft dat ook veel effect op hoe blij je paard is. Wanneer je zorgt dat je paard voldoende beweging heeft, voldoende goed voer en in gezelschap van een of meer andere paarden staat, dan draagt dat ook bij aan zijn welzijn en aan het plezier dat hij kan hebben als je met hem aan het werk bent.

Goede training

Natuurlijk is het belangrijk er goed getraind wordt. Werk niet alleen aan het verbeteren van je paard, maar werk ook net zo hard aan het verbeteren van jezelf als ruiter. Maak een plan van aanpak met behulp van je trainer, stel kleine tussendoelen en grote doelen voor op de langere termijn. Kijk goed naar wat je paard nodig heeft en blijf elke keer dat je met hem bezig bent met je aandacht bij je paard, zodat je ook alle seintjes die hij geeft op kunt vangen.

Bron: Horseandrider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook