Ruim van te voren plannen helpt je vooruit gaan • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ruim van te voren plannen helpt je vooruit gaan

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het is best lastig om de dagelijkse training van je paard zo te organiseren dat hij op de juiste momenten een topprestatie neer kan zetten. Daarvoor is het niet alleen belangrijk dat je intensief met hem werkt, maar ook zorgt voor voldoende rustmomenten, zodat je paard zich kan herstellen. Bovendien moet je ook zorgen dat die piekmomenten niet allemaal vlak na elkaar gepland worden.

Sportwetenschapper Dr. Tim Worden zette voor Horsenetwork een paar tips op een rijtje, waar je je voordeel mee kunt doen in je planning. Het kan al heel veel helpen om een lange tijd vooruit te plannen.

Twee voordelen

Een lange termijn-planning heeft in ieder geval twee voordelen:

  • Als je het druk hebt – of dat nu op stal is of met andere dagelijkse verplichtingen – dan kan het makkelijk gebeuren dat je daar zo mee bezig bent, dat je uit het oog verliest wat op dat moment belangrijk is voor je paard.
  • Aan het eind van bijvoorbeeld een seizoen kun je beoordelen of je dat bereikt hebt wat je voor ogen had aan het begin. Maar je kunt ook zien of bepaald werk dat je met je paard gedaan hebt voor betere of juist mindere prestaties heeft gezorgd.

Flexibel

Bij een lange termijn planning moet je wel altijd onthouden dat het niet een planning is waar je onder geen beding vanaf mag wijken. Het is meer dat je voor jezelf een weg uitstippelt en dat je die weg ongeveer wilt volgen. Op het moment dat er iets gebeurt zoals bijvoorbeeld als je paard een blessure oploopt of als je zelf tijdelijk iets mankeert, dan maak je een pas op de plaats en doe je eventueel een stapje terug om daarna weer de weg te volgen.

Doelen

Bij een planning maken hoort ook het stellen van doelen. Denk hierbij aan hoeveel je je paard wil verbeteren in een bepaalde periode, maar plan ook voldoende tijd in om plezier te hebben van wat je met je paard doet.

Wedstrijden

Probeer van te voren uit te zoeken welke wedstrijden je wilt rijden in een seizoen. Wanneer je met de wedstrijdkalender op schoot een selectie maakt, dan kun je ook zien hoe ver die wedstrijden uit elkaar liggen. Je hoeft niet maanden van te voren al vast te leggen welke klasse je wilt starten, maar weten waar en wanneer je wilt starten helpt wel om beslissingen over een klasse hoger starten te maken.

Andere belangrijke data

Juist wanneer je een lange termijn planning maakt, kun je van te voren rekening houden met andere belangrijke data in een jaar. Net na een vakantie hoef je geen wedstrijd te plannen en midden in een drukke periode op je werk of examens op school kun je ook zorgen dat je het schema voor je paard aanpast.

Rust

Dan is het tot slot ook belangrijk dat je periodes van rustiger aan doen inplant na intensieve trainingsweken, clinics en weken met veel wedstrijden. Als je van te voren weet wat je gaat doen, dan is dat makkelijk te regelen. Op deze manier kun je vaak net een beetje meer uit jezelf en je paard halen en heeft dat beetje extra werk aan het begin van een seizoen zeker voordelen.

Bron: Horsenetwork

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook