Routine rondom het rijden versterkt de band met je paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Routine rondom het rijden versterkt de band met je paard

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Omdat paarden gewoontedieren zijn is het voor de meeste paarden fijn als je als ruiter een zekere routine in de training hebt. Wanneer je de warming up, het echte werken en de cooling down steeds ongeveer hetzelfde doet, dan weet je paard waar hij aan toe is en dat is ook heel fijn als je bijvoorbeeld op wedstrijd gaat.

Band

Maar volgens trainster Julie Goodnight is het voor de band met je paard ook heel goed om een routine te hebben voor voor en na het rijden. Wanneer je jezelf bepaalde dingen aanwent, die niet alleen fijn zijn voor je paard, maar die je ook alert houden op bijvoorbeeld zijn harnachement, dan heb je nog meer effect van je routine.

Voor het rijden

Wanneer  je je paard telkens op dezelfde manier poetst en opzadelt, dan merk je het het eerste als er een keer iets anders is. Reageert hij bijvoorbeeld gevoelig op een borstel ergens op zijn lijf of laat hij zich ineens niet meer rustig een zadel opleggen, dan valt dat sneller op als je elke dag hetzelfde doet. Maar ook als er niets aan de hand is is het fijn voor je paard als je even de tijd neemt om hem lekker te verzorgen voor het rijden, dat komt de band tussen jullie twee ten goede.

Na het rijden

Goodnight zelf heeft de gewoonte om als ze klaar is met rijden na het afstappen altijd de singel een paar gaatjes losser te doen. Stapt ze een keer af tussendoor om welke reden dan ook, dan blijft de singel vast en kan ze zo weer opstappen, maar als ze klaar is helpt die lossere singel volgens de trainster om je paard te laten ontspannen, zeker als je het altijd doet wanneer je klaar bent.

Afverzorgen

Goodnight is er een voorstander van om ook na het rijden je paard nog even lekker te poetsen. “Hij heeft zijn best gedaan voor me en ik denk dat zo’n poetsbeurt na het rijden een lekkere massage voor hem, die hem helpt ontspannen.” Wanneer je die routine erin houdt, dan weet je paard ook wat er komt en de meeste paarden zullen je er dankbaar voor zijn.

Spullen

Als laatste tip gaf Goodnight nog mee om na afloop altijd even je spullen na te lopen. Even schoonmaken en kijken of alles nog heel is, is niet alleen goed voor je veiligheid het is ook het behoud van je spullen. Wanneer je dat iedere keer doet, is het ook niet zo veel werk en ben je er zo weer mee klaar.

Bron: Horse-illustrated

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook