Rijden na een enting of niet? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rijden na een enting of niet?

Je paard op de dag van de enting of de dag erna rijden. Is dat verstandig en kan het kwaad? Veel ruiters weten hier niet het precieze antwoord op. Paardenarts Jantine Busscher adviseert paardenliefhebbers om rustig aan te doen nadat je paard geënt is. Ze legt ons uit hoe een paard zich voelt na een enting.

Natuurlijk wil je te allen tijde voorkomen dat je paard ziek wordt. Er zijn een aantal ziektes waartegen je kunt inenten. Hierdoor is je paard minder vatbaar. Daarnaast zorgt een enting ervoor dat het paard minder ernstige ziekteverschijnselen heeft wanneer hij onverhoopt alsnog ziek wordt.

Reactie

“Door middel van een enting krijgt je paard iets in zijn lichaam waar hij op kan reageren. Je brengt namelijk een immuunreactie tot stand, want je wilt dat het paard nieuwe antistoffen aanmaakt. Daardoor kunnen ze zich wat minder fijn voelen en is het belangrijk om rustig aan te doen. Je kan het vergelijken met spierpijn. Je paard beweegt misschien wat minder soepel en alles lijkt wat stroever te gaan. Hij kan daarnaast wat hangerig zijn en zijn weerstand is ook tijdelijk verminderd na de vaccinatie. Door hem niet te hard te laten werken, wordt deze reactie in ieder geval niet versterkt.”

“Het is per paard ook verschillend hoor. De een reageert niet of nauwelijks op de enting, terwijl de ander dat wel heeft. Denk aan een tijdelijke zwelling op de borst of op de hals waar de injectie is ingespoten. Ook kom ik weleens paarden tegen met milde griepverschijnselen. Ze willen bijvoorbeeld niet eten of hebben verhoging. Maar ik ben nooit een paard tegengekomen die er doodziek van was. Hetgeen wat je het best kunt doen als hij wat griepverschijnselen heeft, is hem een pijnstiller geven. De dierenarts schrijft dan een ontstekingsremmer voor.”

Beweging

Je paard te veel arbeid geven op de dag van de enting of de dag erna is dus niet verstandig. Gedurende drie dagen na de vaccinatie is het van belang om je paard in de gaten te houden en hem niet te hard aan het werk te zetten. Toch is het belangrijk om je paard wel wat beweging te geven na de enting, maar in beperkte mate. “Laat hem niet alleen maar op stal staan. Zet hem bijvoorbeeld in de stapmolen, de paddock of longeer hem op een rustige manier.” Je paard rijden kan wel, maar het wordt niet aangeraden. Laat hem tijdens het rijden vooral stappen. “Paarden die echt hoge koorts of een pijnlijke zwelling hebben kan je het best vrij laten beweging.”

De vaccins die tegenwoordig worden toegediend zijn zo veilig, dat paarden er bijna geen last aan ondervinden. Dat is ook de reden waarom een paard niet geheel stil hoeft te staan. Bij een jong paard dat nog niet of nauwelijks geënt is, is volledige rust wel verstandig. Zo krijgt zijn afweer volledig de tijd om zich optimaal te ontwikkelen. Jonge paarden moeten namelijk meer antistoffen aanmaken.

Je paard wordt dus niet per se ziek van de vaccinatie, maar de enting vraagt een hoop reactie van zijn lichaam. Daarom raadt Jantine Busscher aan om het paard niet te hard laten werken na een vaccinatie, maar hem wel de nodige beweging te geven.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Bron: Jantine Busscher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook