Rijden met muziek motiveert • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het rijden van een kür op muziek is voor veel ruiters een van de doelen die ze willen behalen. Samen met je paard dansen op de klanken van je favoriete muziek is betoverend en maakt het een-zijn met je paard nog mooier.

Gewone muziek

Maar ook gewoon rijden met muziek is motiverend voor ruiters, zo blijkt uit een studie van onderzoekers van de Hogeschool van Düsseldorf. Goed nieuws dus voor ruiters, die (nog) niet aan een eigen kür op muziek toe zijn.

Studie

Veertig ruiters namen deel aan deze studie. De testgroep trainde hun paarden zeven dagen met muziek en de andere twintig ruiters trainden zeven dagen in stilte.

Op basis van vragenlijsten werd vervolgens vastgesteld dat de muziekgroep significant hogere cijfers gaf op het gebied van hun motivatie. Ook de zogenaamde flow-ervaring was hoger. Dat wil zeggen, deze ruiters voelden het rijden intenser en hun gevoel voor tijd verdween.

Verbaasd

Amazone en instructrice Tina Erftkämper was een van de deelnemers aan het onderzoek en reageerde: “Na het experiment was ik verbaasd dat het rijden makkelijker ging. In het Skala is takt natuurlijk de basis en de muziek helpt om je paard in de juiste takt te rijden. Ik pas het rijden met muziek nu ook toe op onervaren ruiters en paarden.”

Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.