Rijd niet op safe, ga voor een zeven (of hoger) • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wedstrijdruiters zijn nogal eens geneigd om op safe te rijden in de proef en tevreden te zijn met een lijst met zessen. Dat is iets dat jurylid Margareth Freeman nogal eens is opgevallen. Maar omdat zij dat heel erg zonde vindt schreef Freeman op Dressagetoday een paar tips om niet op safe te gaan, maar voor een zeven.

Proef rijden in plaats van paardrijden

Volgens Freeman heeft het vaak te maken met het feit dat ruiters te veel bezig zijn met het rijden van een proef en te weinig met het rijden van hun paard in de proef. “Behalve als een ruiter echt heel goed weet dat hij en zijn paard de proef makkelijk aankunnen, kiezen veel ruiters voor ‘een zes is goed’-manier van rijden”, vertelt het jurylid. “Maar als je zorgt dat je de proef uit je hoofd kent en dat je de gevraagde onderdelen goed aankunt, dan kun je in je proef gaan plannen. Met maken van halve ophoudingen tussendoor, zodat je je paard telkens weer opnieuw in balans brengt en weet wanneer de oefeningen gevraagd worden zodat je je paard optimaal kunt voorbereiden, dan kun je veel meer dan een zes halen.”

Commentaar

Om te weten waar je kunt verbeteren in je proef , zou je volgens Freeman op je protocol moeten kijken naar het commentaar. En dan vooral het commentaar dat je bij de zessen en eventueel zevens hebt staan en niet alleen maar naar het commentaar bij de mindere punten. Op die manier kun je zien wat je moet doen om van een zes een zeven te maken of van een zeven een acht.

Risico

“Soms moet je als ruiter genoegen nemen met een zes. Wanneer je, als je om meer vraagt, weet dat je je paard uit balans haalt of dat er gewoon niet meer in zit bijvoorbeeld”, vervolgt Freeman. “Maar veel ruiters zijn zo bang dat ze een foutje maken dat ze geen risico durven nemen. Terwijl je als je juist gaat proberen om van die zessen zevens of nog hogere punten te maken, misschien wel een keer vaker een vier haalt, maar ook vaker zevens en achten. En daarmee verbeter je niet alleen je score, maar ook je paard en jezelf als ruiter.”

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.