Recept van Uta Gräf: 'Meer plezier is meer succes' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Recept van Uta Gräf: ‘Meer plezier is meer succes’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je succes wilt hebben met je paard, of dat nu in de ring is of thuis, moet je natuurlijk trainen, consequent zijn en zorgen dat je paard qua verzorging alles krijgt wat hij nodig heeft. Maar naast deze dingen zijn er nog veel meer zaken van invloed op het wel of geen succes hebben met je paard.

Je kunt als ruiter niet alles controleren, maar er zijn nog wel een paar dingen, waar je naast goed oefenen als ruiter aan moet denken en die van invloed kunnen zijn op wat je met je paard bereikt. Zo vertelde Uta Gräf op St.Georg bijvoorbeeld haar ‘geheime’ recept: ‘meer plezier is meer succes’.

Ontspannen

Een ontspannen instelling, geen overdreven ambitie, realistische doelen en blij zijn met hele kleine stapjes, dat is het recept van de Duitse topamazone voor meer plezier met je paard. En dan volgt succes vaak als vanzelf. Daarbij is een passende combinatie ruiter-paard wel erg belangrijk volgens Gräf.

Passend paard

Hoewel je als professionele ruiter meestal niet de luxe hebt om alleen maar paarden te rijden, die je zelf hebt uitgekozen, kun je als je een paard voor jezelf kiest wel op zoek naar een passend paard. Volgens Gräf moet je bij een ‘passend’ paard niet alleen denken aan hoe leuk je hem vindt als je hem ziet, maar ook aan dat hij qua ambities bij je moet passen en qua temperament.

Instelling

Je instelling als ruiter moet ontspannen zijn om plezier te kunnen hebben met je paard, maar je moet wel bepaalde doelen in het oog houden als je iets wilt bereiken. Dat betekent bijvoorbeeld dat je, als iets niet lukt, niet helemaal over de rooie hoeft te gaan om te zorgen dat het nú gebeurt, want soms heeft een paard iets meer tijd nodig om iets te leren. Dan kun je dat proces beter in een aantal kleinere stapjes verdelen of er op een later moment op terugkomen. Geef je paard die tijd om iets te leren, maar ga het niet uit de weg. Want als je er helemaal niet meer op terug komt dan kom je ook niet verder, daarom is het belangrijk om wel doelen te stellen.

Plezier

Het rijden moet plezier geven en dat geldt ook voor het paard. Als ruiter moet je dus zorgen dat je paard ook met plezier aan het werk is. Dat kun je bijvoorbeeld doen door als ruiter consequent te zijn in wat je vraagt en van je paard verwacht en je paard ook voor zijn moeite beloont. Geen dingen van hem verlangen die hij niet kan, zorgen dat je jezelf als ruiter blijft verbeteren, ook eens wat anders met je paard doen dan alleen maar in de rijbaan trainen en vooral ook niet gaan rijden als je zelf niet goed in je vel zit. Ook hele goede ruiters kunnen heel veel kapot maken als ze gaan rijden terwijl ze zelf hun emoties niet onder controle hebben.

Bron: St.Georg

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook